Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Devine realitate: băncile au ajuns să datoreze bani celor cărora le-au dat împrumuturi

revista presei

Ziarul Financiar:

Dobânzile negative din Europa au pus unele bănci în poziţia cândva de neimaginat de a datora bani celor cărora le-au dat împrumuturi. În Danemarca, Eva Christiansen a devenit un fel de vedetă. Specialista în terapie sexuală a fost propulsată în centrul atenţiei nu de cariera sa, ci de un împrumut pe care l-a contractat de la Realkredit Danmark, cea mai mare bancă a ţării, scrie Financial Times. Domnişoara Christiansen a obţinut o dobândă negativă pentru creditul ei pe trei ani, ceea ce înseamnă că banca, parte a Danske Bank, o plăteşte pentru a-i împrumuta bani. Rata de dobândă este de -0,0172%, ceea ce înseamnă că terapeuta primeşte de la bancă 7 coroane daneze în fiecare lună. În Spania, cel puţin o bancă, Bankinter, plăteşte anumitor clienţi dobândă pentru credite ipotecare deducând suma din principalul pe care îl datorează cel împrumutat, notează The Wall Street Journal. Banca este a şaptea ca mărime din Spania în funcţie de valoarea de piaţă. Acestea sunt doar o parte din problemele pe care dobânzile negative le creează în Europa. Un bancher danez a descris situaţia: „Să te descurci cu dobânzile negative este ca şi cum ai învăţa să conduci maşina cu spatele.“ Mai peste tot în Europa băncile sunt forţate să-şi modifice software-urile, să actualizeze documente şi să refacă sistemele de calcul pentru a lua în considerare dobânzile negative.

Digi24:

Consilierii din Covasna hotărăsc soarta judeţului fiecare pe limba lui. Maghiarii se consideră jigniţi că actele oficiale sunt redactate numai în română, deşi şedinţele se ţin în limba lor maternă. Preşedintele Consiliului Judeţean cere patru milioane de lei pentru a angaja translatori. Din cei 28 de consilieri judeţeni din Covasna, patru sunt români. Astfel, majoritatea şedinţelor se ţin în limba maghiară. Doar proiectele de hotărâre sau rapoartele sunt redactate în română, pentru că aşa prevede legea. Acest lucru îi nemulţumeşte însă pe consilierii maghiari. „Dacă nu pot să folosesc limba mea maternă înseamnă că sunt cetăţean de gradul al doilea şi eu nu mă simt cetăţean de gradul II al acestei ţări, eu vreau să fiu cetăţean cu drepturi depline”, spune Bedő Zoltán, consilier judeţean PPMT. De cealaltă parte, nici consilierii români nu sunt mulţumiţi că şedinţele se ţin în limba maghiară „Chestiunea cu căştile eu consider că nu este o necesitate, ci este un act de umilinţă a celor care nu vorbesc limba maghiară. Ce ar fi fost ca noi, consilierii români să spunem: vreţi să înţelegeţi? Puneţi-vă căşti! Ar fi explodat lumea!”, spune Sabin Calinic, consilier judeţean PSD... Şedinţele în limba maghiară sunt traduse, pentru cei patru consilieri români, chiar de şeful judeţului, Tamás Sándor. Tocmai de aceea preşedintele CJ a trimis o adresă premierului prin care solicită înfiinţarea a cinci noi posturi, pentru traducători şi interpreţi, dar şi alocarea a 4 milioane de lei. „Vrem să cumpărăm un aparat de traducere simultană”, spune Tamás Sándor.

Evenimentul Zilei:

Acum, după atâta tam-tam cu loteria bonurilor, vă dați seama ce ar fi fost dacă prima cifră extrasă nu era zero? Dacă numărul era 806 sau 906, în loc de 006? Erau câștigători cei care au cumpărat de 806 sau 906 lei, și nu doar de 6 lei, la o singură tranzacție. Câți ar mai fi reușit să obțină un premiu cât de mic?   Nu ar fi spus românii că loteria e burgheză, că ține cu cei care au suficient cât să spargă banii pe lucruri costisitoare? Cu siguranță, se năștea și o teorie a conspirației. Dar așa, nu mai e loc de niciun comentariu. Nu numai prima cifră, dar și a doua a fost zero, ceea ce înseamnă un câștig minor, dar cu care boborul e mulțumit. Bănuiesc că se vor strânge cel puțin câteva zeci de mii de premiați care vor împărți milionul de lei pus la bătaie, ceea ce înseamnă un câștig efectiv de cel mult câteva zeci de lei. Ce bine că și loteria s-a aliniat la linia de partid și a fost socialistă!

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.