Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezacordurile blochează mecanismul de plăţi prin care UE speră să salveze acordul nuclear cu Iranul

iran sancituni

Mecanismul de plăţi prin care Uniunea Europeană speră să salveze acordul nuclear cu Iranul, prin evitarea sancţiunilor americane, este gata, dar este ţinut în loc de dezacordurile existente între statele membre, au declarat luni diplomaţi europeni citaţi de AFP preluată de news.ro

”Vehiculul special” este un proiect al Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, semnatarele acordului din 2015 cu Iranul, care a limitat ambiţiile nucleare ale  Teheranului în schimbul relaxării sancţiunilor.

Entitatea, care va fi înregistrată în Franţa, va avea guvernanţă germană şi va fi finanţată de cele trei state, va permite Iranului să încaseze plăţi din relaţiile comerciale cu companii europene, în pofida reimpunerii de către Statele Unite a sacţiunilor, după denunţarea acordului.

”Va fi înregistrat, nu este încă înregistrat. Ne aflăm chiar înainte de momentul implementării planului”, a declarat ministerul german de Externe, Heiko Maas, la o reuniune la Bruxelles organizată de guvernul belgian.

Deşi acest vehicul este iniţiativa celor trei guverne implicate, UE vrea să fie lansat împreună cu o declaraţie oficială referitoare la Iran, susţinută de toate cele 28 de state membre, şi să răspundă tuturor îngrijorărilor europene legate de Iran.

UE a cerut Iranului să îşi respecte angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear, dar este tot mai îngrijorată de programul de rachete balistice al Teheranului, precum şi de probleme legate de respectarea drepturilor omului, amestecul în conflictele din Orientul Mujlociu şi tentativele de atacuri asupra unor grupuri de opoziţie din Europa.

Surse diplomatice au spus că Italia şi Spania au blocat până acum adoptarea unei declaraţii, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi convenită la următoarea întâlnire oficială a miniştrilor UE, de pe 12 februarie.

Nu este clar dacă Germania, Franţa şi Maea Britanie vor aştepta ajungerea la un consens legat de această declaraţie sau vor continua planurile de lansare a vehicului special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.