Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrele naturale au provocat o creştere a numărului de cazuri de malarie în Malawi şi Pakistan

malarie

Dezastrele naturale au provocat o creştere a numărului de cazuri de malarie în Malawi şi Pakistan.

Dezastrele naturale din Malawi şi Pakistan au dus la o creştere a numărului de cazuri de malarie, a declarat într-un interviu acordat AFP Peter Sands, directorul Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

Infecţiile din Pakistan s-au cvadruplat după inundaţiile devastatoare de anul trecut din această ţară, ajungând la 1,6 milioane de cazuri, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Malawi, ciclonul Freddy în luna martie - care a adus echivalentul a şase luni de precipitaţii în această mică ţară din Africa de Est - a fost, de asemenea, la originea unei creşteri a numărului de cazuri de malarie, a declarat Peter Sands în interviul acordat la Londra, informează Agerpres.

"Ceea ce am văzut în locuri precum Pakistan şi Malawi este o dovadă reală a consecinţelor schimbărilor climatice asupra malariei", a declarat el. "Aveţi aceste evenimente meteorologice extreme, fie că este vorba de inundaţii în Pakistan sau de un ciclon în Malawi, în urma cărora o cantitate mare de apă rămâne în locul respectiv", a precizat acesta.

"Am observat o creştere foarte clară a infecţiilor şi a deceselor legate de malarie în cele două cazuri", a declarat el cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva malariei, marcată pe 25 aprilie, care permite, de obicei, "sărbătorirea progreselor pe care le-am realizat".

Dar anul acesta trebuie să "tragem un semnal de alarmă", a subliniat el. "Dacă malaria se agravează din cauza schimbărilor climatice, trebuie să acţionăm acum pentru a o face să regreseze şi a o elimina", a adăugat Sands.

Atât în Pakistan, cât şi în Malawi, bălţile rămase după retragerea apelor sunt un teren de reproducere ideal pentru ţânţarii care transmit boala.

Peter Sands a subliniat că deşi s-au înregistrat progrese în lupta împotriva malariei, în fiecare minut un copil moare din cauza acestei boli.

În 2021, OMS estima la 247 de milioane numărul de cazuri la nivel mondial. Circa 619.000 de persoane au murit din cauza malariei în acest an.

Anul trecut, peste un milion de copii din Ghana, Kenya şi Malawi au primit un prim vaccin împotriva malariei, RTS,S, dezvoltat de gigantul farmaceutic britanic GSK.

Un alt vaccin, R21/Matrix-M, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, a primit undă verde din partea autorităţilor din Ghana la jumătatea lunii aprilie pentru a fi utilizat în această ţară, o premieră pentru acest vaccin care a stârnit multe speranţe.

Sands subliniază însă că vaccinurile nu sunt "o soluţie magică", în principal din cauza costului lor şi a dificultăţii de a fi implementate pe scară largă.

Cei mai vulnerabili la malarie sunt copiii sub cinci ani şi femeile însărcinate. Decesele sunt cauzate în mare parte de un diagnostic şi un tratament tardiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.