Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru cuplurile din Marea Britanie: Un Brexit fără acord cu UE va duce la o penurie de spermă

Brexit

O ieşire din Uniunea Europeană fără un acord riscă să pună în dificultate cuplurile din Marea Britanie care fac apel la donaţiile de spermă pentru a avea copii, deoarece nu vor mai putea folosi băncile de spermă europene, a subliniat guvernul, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Într-o notă tehnică publicată joi şi destinată a pregăti companiile şi populaţia pentru consecinţele unei ieşiri din UE fără un acord, guvernul britanic subliniază că Londra a importat circa 3.000 de eşantioane de spermă din Danemarca anul trecut şi 4.000 din SUA. 

Marea Britanie a importat de asemenea circa 500 de ovule şi embrioni din ţări europene. 

Însă dacă discuţiile dintre Londra şi Bruxelles vor eşua, legislaţia europeană privitoare la sânge, ţesuturi şi celule umane nu se va mai aplica pentru Marea Britanie, a precizat guvernul. Drept consecinţă, băncile de spermă britanice vor avea nevoie "de noi acorduri cu instituţiile competente".

Citește și: Eugen Tomac cere DEMISIA ministrului Educației: Cel mai mare bine pe care l-ar putea face este să își anunțe demisia și să explice de ce nu a reușit

Pentru a compensa, Ministerul Sănătăţii subliniază că firmele care dispun de o licenţă ar putea face apel la importuri din ţări terţe. Însă acest lucru s-ar putea să nu fie suficient, într-o ţară în care donaţiile de spermă s-au diminuat drastic de când donatorii şi-au pierdut dreptul la anonimat printr-o lege din 2005. 

Potrivit directoarei clinicii specializate în probleme de fertilitate Harley Street Fertility Clinic, Geetha Venkat, cuplurile care au nevoie de donaţii de spermă încep "să se panicheze", deoarece o schimbare de legislaţie survenită în SUA prevede că importurile din această ţară ar putea dura şi până la trei luni, în timp ce din Danemarca este suficientă o săptămână.

Citește și: Începe cel de-al doilea sezon 'Exatlon': Emisiunea va avea premiera miercuri, la Kanal D

Formalităţile administrative induse de un Brexit fără acord ar putea, pe de altă parte, să conducă la o creştere a costurilor pentru firme, ceea ce s-ar repercuta şi asupra cuplurilor, a avertizat ea. 

Incertitudinea din jurul unui astfel de scenariu nu face decât să amplifice "stresul care însoţeşte deja acest tratament", şi-a exprimat ea regretul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.