Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru DNA: Instanţa cere SRI să precizeze dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor dintr-un dosar al unui fost primar

sri dna

Tribunalul Harghita a admis, joi, cererea avocatului fostului primar din Gheorgheni, Mezei Janos, actual consilier judeţean, privind solicitarea ca DNA să precizeze în ce context s-au făcut înregistrările care sunt probe în dosar şi dacă SRI a contribuit la realizarea acestora.

Avocatul Vasile Ghere, care îl apără pe Mezei Janos, a susţinut, printre altele, că există elemente 'privind implicarea SRI în acest caz' şi a cerut judecătorului, în contextul desecretizării protocoalelor dintre SRI şi DNA, să solicite Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Serviciului Român de Informaţii să precizeze dacă a existat o colaborare în această speţă, dacă sunt şi alte documente în custodia acestora legate de cazul respectiv, dar şi să pună la dispoziţie originalul înregistrărilor din dosar, susţinând că există suspiciunea că ele au fost trunchiate.

Citește și: Atenție! O nouă înșelătorie vă poate aduce o factură uriașă- Cui nu trebuie să îi răspundeți la telefon

Ghere a mai a afirmat că 'dacă o probă în acest dosar a fost produsă prin implicarea SRI, ea este nulă'.

De asemenea, apărătorul fostului primar a solicitat, printre altele, audierea unor persoane sau solicitarea unor noi înscrisuri, după ce Virag Zsolt a cerut reaudierea, pentru a demonstra infracţiunea de şantaj de care este acuzat Mezei Janos.

Citește și: Proiect de lege revoluţionar: Ce perioade ar putea fi incluse în stagiul de cotizare la pensie

Procurorul de caz şi avocatul denunţătorului au solicitat respingerea tuturor cererilor ca fiind nefondate.

Judecătorul a afirmat că nu va lua în considerare declaraţia dată de denunţător la termenul de joi, drept urmare nu va accepta solicitările legate de reaudiere, dar a admis cererea de a solicita DNA să comunice 'în ce context au fost făcute înregistrările, de către cine şi să pună la dispoziţie originalul acestora'.

Citește și: Imagini FABULOASE: Simona Halep a uimit pe toată lumea – aşa nu ai mai văzut-o niciodată

De asemenea, magistratul a spus că va solicita SRI să spună 'dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor şi prin ce mijloace'.

Pentru obţinerea acestor informaţii s-a stabilit ca termen data de 17 mai.

Citește și: Rareș Bogdan, atac furibund la adresa PSD: “Nenorociții ăştia din PSD…”

Procurorii DNA Târgu Mureş l-au trimis în judecată, în mai 2015, pe Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, pentru abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.

În dosar, a fost deferită justiţiei şi Eva-Csilla Barabas, secretară în cadrul Primăriei Gheorgheni la data faptei, pentru delapidare.

Citește și: O nouă lovitură pentru românii cu credite în lei: Ratele EXPLODEAZĂ – Teodorovici anunță măsuri

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Janos Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

În 17 ianuarie 2015, precizează DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunţător în cauză, ca, în cel mult două zile (până în 19 ianuarie, ora 09,00), să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în Gheorgheni.

Citește și: Bosch revoluționează piața auto: Cum ar putea să scape mașinile diesel de interdicții în marile orașe

"În acest mod, inculpatul Meze încerca să îl determine pe administratorul SC 'Monturist' SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii. Acest demers al lui Janos Mezei a avut ca scop asigurarea şi pe viitor a folosinţei netulburate a terenului de 400 mp, obţinut ilegal de către reprezentantul firmei respective, în condiţiile arătate mai sus", se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.