Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru fermele din Marea Britanie: Li se strică producția pentru că românii nu se mai duc să muncească

Încep să se simtă efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar mediul agricol e cel la care acest lucru e cel mai vizibil. Fermele din Marea Britanie nu mai sunt asaltate de muncitori sezonieri, așa cum se întâmpla în alți ani. Cei de la Asociația Furnizorilor de Forță de Muncă (ALP) spun că mai mult de jumătate dintre firmele de recrutare nu au găsit mână de lucru în primele luni ale acestui an.

Uniunea Națională a Fermierilor a raportat anul trecut o scădere cu 17% a numărului de muncitori sezonieri din UE, lucru care a făcut ca recolte valoroase să putrezească pe câmp.

În fermele britanice, 99% dintre muncitorii sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi  - din România și Bulgaria. O firmă de lucrători din Kent caută muncitori din România pentru 80 de ferme.

În lunile următoare e nevoie de 4000 de persoane care să culeagă căpșune, zmeură, mere și pere, o cifră cu totul și cu totul imposibil de atins.

„Înainte aveam cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Zilnic veneau 30 până la 40 de persoane. Acum, într-o zi bună, doar câţiva. Obişnuiam să luăm crema cremei. Acum, ne mulţumim cu ce găsim”, spune unul din directori, Estera Amesz. "O cauză majoră a fost devalorizarea lirei sterline. O altă cauză este incertitudinea, oamenii nu știu ce documente le sunt necesare", explică Amesz.

Ea spune că firma a fost nevoită să-şi extindă aria de căutare la cei care „au două mâini şi două picioare”, cu alte cuvinte, nu mai contează priceperea şi îndemânare. Nici limba engleză nu mai este un criteriu de selecţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.