Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU S-au făcut analizele post-Brexit: Vizate sunt dobânzile și inflația

dobanda

Experții din City-ul londonez (district financiar) au estimat vineri o scădere a dobânzii de referință în Marea Britanie, aflată în prezent la minimul istoric de 0,5 %, precum și o creștere a inflației, ca urmare a Brexitului, relatează agenția EFE.

Într-un comunicat, analistul băncii americane de investiții JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat că banca se așteaptă la o scădere a dobânzii până la finele lui august, în măsura în care creșterea economică va avea de suferit.

Citește și: Gigi Becali o să TURBEZE: Fiica sa, goală la mare / FOTO HOT

Totuși, expertul a recunoscut că situația "nu este clară", deoarece, în același timp cu o frânare a creșterii economice și o creștere a șomajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflația, ceea ce va necesita, ca măsură compensatorie, o majorare a dobânzilor.

"În orice caz, ne așteptăm ca Banca Angliei să fie foarte activă, în primul rând dând asigurări în legătură cu stabilitatea prețurilor și a sistemului financiar, și, apoi, anunțând o majorare cantitativă", a precizat el.

Citește și: Două concurente la Miss s-au luat la bătaie, pe scenă / VIDEO

Economistul UBS, David Tinsley, a estimat că Banca Angliei va reduce dobânda până la zero "nu mai târziu de februarie 2017", când preconizează că economia "'va cădea precipitat".

El a afirmat că "pentru Marea Britanie consecințele cele mai rapide sunt o creștere semnificativă a incertitudinilor economice, deoarece nu este clar viitorul relațiilor comerciale cu UE".

Citește și: Pepeni injectați. Cum recunoști un pepene care a fost injectat

O serie de firme de consultanță au redus previziunile de creștere pentru Marea Britanie.

IHS Global Insight și Capital Economics au estimat vineri că PIB-ul va crește cu 1,5 % în 2016, în loc de 2 % previziunile anterioare.

Citește și: Ce păţeşti dacă îţi pui un cub de gheata pe ceafa. Efectele sunt imediate!

Pe de altă parte, Consorțiul britanic de comerț cu amănuntul a încercat să-i liniștească pe consumatori, precizând că "nimic nu se va schimba peste noapte" și că va fi nevoie de "un timp" pentru a se face simțit efectul deprecierii lirei în scumpirea importurilor și, eventual, a bunurilor de consum.

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie a confirmat că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană.

Citește și: Seful diplomatiei britanice : “Putin e fericit”

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane, informează agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.