Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU Savanții britanici CONFIRMĂ: Vaccinarea anti-COVID-19 NU opreşte transmiterea variantei Delta! Varianta columbiană e și mai periculoasă

sursa foto: pixabay
varianta delta, covid

Există semne preliminare conform cărora persoanele vaccinate anti-COVID-19 ar putea transmite varianta Delta (varianta indiană) a coronavirusului la fel de uşor ca persoanele nevaccinate, au anunţat vineri cercetătorii de la Public Health England (PHE), informează Reuters.

Această ipoteză reia un avertisment asemănător transmis săptămâna trecută de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, instituţie care a exprimat temeri că persoanele vaccinate anti-COVID-19 şi care sunt infectate cu varianta Delta ar putea transmite mai uşor virusul, faţă de persoanele infectate cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

''Unele constatări iniţiale (...) arată că încărcăturile virale în cazul celor care s-au infectat cu (varianta) Delta după ce au fost vaccinaţi ar putea fi similare celor observate la persoanele nevaccinate'', menţionează PHE.

''Aceasta ar putea avea implicaţii asupra contagiozităţii oamenilor, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi. Totuşi, aceasta este o analiză exploratorie preliminară şi este nevoie de mai multe studii ţintite pentru a o confirma'', adaugă agenţia sanitară britanică.

Schema completă de vaccinare anti-COVID-19 a arătat până în prezent că este eficientă pentru prevenirea formelor severe de boală şi decesului în cazul infectării cu varianta Delta, dar există puţine date despre riscul transmiterii virusului de către persoanele vaccinate.

Potrivit datelor PHE, începând din luna iulie 55,1% dintre persoanele spitalizate în Marea Britanie în urma infectării cu varianta Delta nu erau vaccinate, iar 34,9% erau vaccinate cu schema completă. Circa 75% din populaţia britanică este vaccinată cu schema completă, aşadar ''pe măsură ce tot mai multe persoane se vaccinează, vom vedea un procent relativ mai mare al persoanelor vaccinate internate'', explică agenţia britanică.

Aceasta a mai atenţionat că o altă variantă a coronavirusului, detectată prima dată în Columbia, a arătat în analize preliminare că ar putea ocoli răspunsul imunitar declanşat de vaccinare sau de o infecţie anterioară, dar şi aici este nevoie de cercetări suplimentare şi încă nu există dovezi conform cărora varianta columbiană este mai transmisibilă decât varianta Delta care acum este dominantă.

Şapte bătrâni dintr-un azil din Belgia, cu vârste de 80-90 de ani, au murit în urma infectării cu varianta columbiană, deşi erau vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă.

Această variantă a fost detectată în ultimele săptămâni şi în SUA, dar puţine cazuri au fost confirmate în Europa, de exemplu în Belgia mai puţin de 1% din noile infectări fiind cu varianta columbiană.

În timp ce continuă cercetările, Public Health England a inclus această nouă variantă în categoria ''sub investigare'', nu în rândul ''variantelor care determină îngrijorare'', în Marea Britanie fiind confirmate până în prezent 37 de cazuri de infectare cu varianta columbiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.