Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbateri aprinse în Senat cu privire la pensiile speciale! Alina Gorghiu: Să nu se mai vorbească 'despre generalul Ciucă în termeni ofensatori'

Facebook
Alina Gorghiu

Senatorii au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale. „Sunt unii specializați în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetățeanului român”, spune Radu Oprea despre parlamentarii USR. Alina Gorghiu a cerut să nu se mai vorbească „despre generalul Ciucă în termeni ofensatori”.

„Îmi aduc aminte un articol scris de dl. Dîncu, care spunea că azi trăim în emocrație, nu în democrație, e venind de la emoție. Sunt unii specializați în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetățeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalitățile. Inegalitățile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate. Dar, din păcate, într-o perioadă a emoțiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoții, aceste prevederi în PNRR fră nicio dezbatere publică”, a spus în plenul Senatului Radu Oprea.

La rândul său, Ștefan Pălărie (USR) l-a criticat pe premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL.

„O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul țării, un om blajin, neconflictual, multă lume îl apreciază. Domnul Nicolae Ciucă își poată o primă cravată în funcție de salarizarea dumnealui, câștigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu. Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primește 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieșit în condiții speciale la pensie din armată. Nu mai spunem că a ieșit anticipat (..) În baza legilor dvs și as amendamentelor dvs, aș vrea să dau citire unui mic calcul, cu cît va fi impozitat. Domnul Nicolae Ciucă, am făcut un calcul, 550 de lei, nu știu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu știu cum veți reuși să obțineți o mare performanță, Dvs ați făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială, ci indemnizație de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare, nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar și încă o pensie specială de parlamentar”, a declarat Ștefan Pălărie.

Senatorul USR afirmă că proiectul „nu mută nicio pensie specială pe principiul contributivității, echitabil pentru toți cetățenii români, și nu contribuie la o sustenabilitate a sistemului de pensii”

Alina Gorghiu a cerut să nu se mai vorbească „despre generalul Ciucă în termeni ofensatori”

„Am o rugăminte pentru vorbitori, înțeleg nevoia de a a se afirma politic, și de a jigni și de a dezbate pe lângă lege, dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale și nu despre generalul Nicolae Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menține bunul simț în politica românească. Când dl Pălărie o să fie în teatrul de operațiuni în Afganistan și Irak, când o să fie șeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are și nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiți despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care ați vorbit. Până atunci ar trebui, fiecare dintre noi, să vorbim despre lege”, a spus Gorghiu, conform Mediafax.

Virgil Guran, senator PNL, afirmă că pensia media a militarilor este de circa 4000 de lei.

„Nu sunt de acord când aud cum se vorbește despre colegii militari, colegii care au ieșit la pensie. Această pensie medie e de aproximativ 4000 de lei în Armată. (...) Văd că vorbesc foarte mulți despre armată și sunt foarte mulți care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară și să-i invităm să vadă ce înseamnă să faci armata. Pensia nu e nci nesimțită, nici specială, ci este pensie militară. Cei care au pensii mai mari au fost în teatre de operațiuni. Știți ce condiții sunt? Poate ați văzut în filme cei care ne țineți teorie”, a afirmat Guran.

Rodica Boancă (AUR) a criticat proiectul de lege.

„Toate pensiile sunt pensii de serviciu, dacă nu sunt indemnizații sociale, se primesc în urma unui serrviciu pe care cetățeanul l-a avut. Mă așteptam din partea dvs să aduceți în acest moment echitate socială, pentru că vorbiți foarte des despre soluții, măsuri. Faptul că nu ați eliminat nicio pensie specială, faptul că aîși menținut și veți menține în continuare o dicrminare și o segregare socială ăîntre categorii sociale, arată doar că nu vă asumați, că vă temeți și că oferiți unor poli sociali, unor categorii și profesii mult mai multă dominare”, a afirmat Boancă.

Senatorii urmează să dea votul final, proiectul urmând să fie trimis Camerei Deputaților, apoi președintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Președintele Klaus Iohannis spune, întrebat despre modificările aduse în Senat la proiectul pensiilor speciale, că nu comentează „legi care sunt pe parcurs parlamentar”: „Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.