Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Dezbateri privind libertatea religioasă în pandemie - 'Biserica a avut, mai întâi de toate, o abordare pastorală'

basilica.ro
rugaciune biserica

Cea de-a doua conferinţă din seria celor dedicate libertăţii religioase în pandemie, organizate de Cancelaria Sfântului Sinod și de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, a avut loc luni, 26 aprilie 2021, în format fizic şi online, potrivit basilica.ro.

Prof. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, și Părintele Ionuț‑Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal, au fost invitaţii acestei sesiuni, ei fiind prezenţi în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București.

La eveniment au participat online, prin intermediul platformei Zoom, ierarhi, consilieri eparhiali care se ocupă de partea de comunicare în media, dar și personalul implicat în activitatea administrativă de la sectoarele social-filantropice și administrativ-biseri­cești de la eparhii din țară.

Citește și: BREAKING Dragnea a SCOS IEPURELE DIN PĂLĂRIE în fața judecătorilor...

Moderatorul conferinţei, Arhid. Prof. George Grigoriță, Consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, a subliniat în deschidere: „În această vâltoare a dezbaterilor privitoare la limitarea exercițiului libertății religioase prin adoptarea de măsuri sanitare dedicate prevenirii contaminării cu noul coronavirus, Biserica Ortodoxă Română a fost fie acuzată de lipsă de reacție sau de prea puțină implicare, fie apreciată și chiar lăudată pentru implicare”.

Clericul a amintit şi de diferitele opinii, respectiv, propuneri apărute în spaţiul public referitoare la modul în care Biserica ar fi trebuit să fi reacționat în toată această perioadă.

„Știm cu toții că Biserica a avut, mai întâi de toate, o abordare pastorală și una dintre primele măsuri luate a fost aceea de intensificare a rugăciunii, inclusiv prin aprobarea, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a unei rugăciuni speciale care să fie rostită la săvârșirea tuturor slujbelor. Apoi, au fost numeroase consultări ale Patriarhiei Române cu autoritățile statului și mai multe hotărâri ale organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române dedicate acestui subiect. Toate acestea exemplifică o atentă grijă pastorală a Bisericii pentru toți credincioșii săi”.

Prof. Dan Dungaciu a vorbit despre Barometrul vieții religioase din România. „Am prezentat una dintre cele mai importante cercetări dedicate vieții religioase din România, respectiv «Barometrul vieții religioase din România», prezentat în Aula Academiei Române în luna decembrie a anului 2020, care, printre altele, a recoltat opiniile cetățenilor României, mulți dintre ei credincioși și cu foarte multă atenție față de fenomenul religios, față de evoluțiile indirect de politică publică pe care le‑au resimțit cu mai mult sau mai puțină acuitate”.

„Anul trecut a fost important din punctul acesta de vedere pentru că au izbucnit în spațiul public o serie de dezbateri: cât de competent este statul; câte drepturi își arogă în relația cu Biserica; cum trebuie să reacționeze Biserica; care este echilibrul just, și, mai ales, care este percepția cetățenilor față de tot ce s‑a petrecut, măsurile care au fost luate și cum s‑au simțit în sărbători. La vremea respectivă, situația nu a fost de multe ori calmă, și acest lucru s‑a reflectat în sondaj. Cetățenii au fost de părere că statul, la un moment dat, a încercat să‑și revendice anumite prerogative care nu erau în competența lui”.

A doua prelegere a aparţinut Părintelui Ionuț‑Gabriel Corduneanu. „Am prezentat mai puțin partea de istoric, de la începutul pandemiei, pentru a discuta împreună cu reprezentanții eparhiilor prezente exact cadrul legislativ care va reglementa slujbele Bisericii în perioada Săptămânii Mari, a nopții de Învierii și a Săptămânii Luminate”.

„Am expus de la legislația specifică stării de alertă – Legea 55/2020; hotărârea de guvern actuală, care reglementează starea de alertă din 13 aprilie până în 13 mai, și ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului de interne care privește condițiile în care se desfășoară activitatea religioasă. Le‑am reamintit pe toate acestea drept cadru legislativ pentru a expune la final îndrumările Cancelariei Sfântului Sinod aprobate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care au fost postate pe site‑urile Patriarhiei și au ajuns până la nivelul fiecărei eparhii”.

„Sunt condiții aproape normale, trebuie doar respectate aceste minime reglementări ce privesc masca de protecție, distanța fizică în interiorul și exteriorul lăcașurilor de cult și, în funcție de rata de infectare, anumite ore trebuie respectate în timpul săptămânii. În noaptea de Înviere, circulația este liberă, fără declarație de deplasare, exclusiv în scop religios, și din acest punct de vedere putem considera că se va desfășura firesc”, a subliniat clericul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.