Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbaterile pe buget vor începe vineri dimineață cu modificarea plafoanelor

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam parlament vot

Comisia de buget se va întruni, vineri, de la ora 8.00, pentru a modifica Legea privind plafoanele, iar de la 8.30 va fi adoptată de către deputați. Plenul reunit al Parlamentului va începe la 9.00, unde vor continua dezbaterile și va fi dat vot final pe bugetul pentru 2019, potrivit mediafax.

Eugen Teodorovici despre europarlamentare: 'Nu sunt interesat nici de postul de comisar și nici de nu mai știu ce în afara României'

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache, înainte să declare încheiată ședința de joi a plenului reunit care s-a întins pe tot parcursul zilei până la ora 24.00. Modificarea legii privind plafoanele vine după propunerea liderul PSD Liviu Dragnea, adoptată de Parlament, prin care este majorat deficitul bugetar din care va fi finanțată creșterea alocației copiilor.

Pentru a putea majora deficitului bugetar de la 2.55 la 2.76%, trebuie schimbat actul normativ privind plafoanele, adoptat deja decizional miercuri de Camera Deputaților.

„Biroul Permanent a fost convocat pentru a stabili ce vom face azi în ziua de vineri. Oprim dezbaterile. Pentru vineri începe programul la ora 9.00. invit colegii mâine la ora 9.00 plen reunit. Biroul permanent va stabili un plen al Camerei la ora 8.30”, a afirmat Florin Iordache la finalul ședinței de plen de joi.

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creștere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut inițial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocațiile pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depunîn scris la președintele de ședință. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistență socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanțare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoștințe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecință amendamentul rămâne același, dar sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocațiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocațiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere.

Amendamentul la Anexa 3, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a fost adoptat cu 218 „pentru”, iar doi parlamentari nu și-au exprimat votul.

Inițial Parlamentul adoptase, joi în plen reunit, un amendament al deputatului PNL Robert Sighiartău care prevede majorarea alocației copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei. Ulterior, după o ședință fulger a lui Liviu Dragnea cu grupurile parlamentare ale PSD, partidul a revenit asupra amendamentului, sursa de finanțare pentru majorare fiind asigurată prin creșterea deficitului bugetar.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Potrivit proiectului de lege, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,55%, iar în anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 și de 9,7 % în anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 11 februarie, Camera Deputaților fiind camera decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.