Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluire de pe front: care este cea mai eficientă armă folosită de către forțele ucrainene

Facebook / Volodimir Zelenski
razboi ucraina

Confruntările dintre lunetiștii de pe linia frontului nu seamănă cu cele din filme. Războiul din Ucraina e diferit, iar trăgătorii ucraineni au fost nevoiți să se reprofileze și să treacă la alt tip de acțiune, dezvăluie un instructor al forțelor Kievului. Pentru câțiva lunetiști ucraineni implicați în luptele din preajma Bahmutului, armele scumpe, de mare precizie și cu bătaie lungă, nu sunt prima alegere în luptele cu rușii.

Artiom, un instructor de lunetiști din armata ucraineană, a spus într-un interviu pentru Military Times că preferă o pușcă automată Kalașnikov - cunoscută și ca AK - cu vizor termic în locul unei arme scumpe de mare precise.

"Credeți sau nu, asta, cu un dispozitiv optic potrivit, e cea mai eficientă armă pe care am folosit-o în acest război", spune Artiom despre pușca lui automată. "O pușcă pentru lunetiști costă 20.000 sau 30.000 de dolari și poate ucide un singur rus repede. Un AK te poate apăra împotriva unui asalt întreg", a adăugat el.

Recordul lui într-o singură luptă este de 15 inamici eliminați în trei ore.

Instruirea cu arme occidentale, Kalașnikov în lupta reală

Chiar dacă în luptă trag în ruși cu armele lor, Artiom și elevul său, Ievhen, fac instruirea pentru tragerile de precizie cu arme performante de producție occidentală. Artiom folosește un model Accuracy International de calibrul 308, Artiom preferă Victrix Scorpio V, o pușcă italiană de calibru 338.

Dotarea de tip occidental, în stil NATO, a fiecărui trăgător reprezintă o schimbare evolutivă față de abordarea sovietică a forțelelor armate ale Ucrainei din anii trecuți.

"SUA, Marea Britanie, Canada - aceste țări sunt în fruntea echipamentului modern. Noi încercăm să imităm ceea ce folosesc ei", a spus instructorul.

Operațiunile lunetiștilor au contribuit la respingerea ofensivei ruse în primele săptămâni ale invaziei, când trăgătorii de elită au eliminat ofițeri importanți din armata rusă, provocând teamă și confuzie în rândurile trupelor ruse. Tacticile lor au fost analizate de experții NATO pentru pregătirea în caz de invadare de către Moscova a teritoriului alianței, scrie spotmedia.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.