Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluire: Procurorul mort ar fi dorit să ceară plasarea în detenţie a preşedintei Argentinei

argentina

Procurorul Alberto Nisman, al carui deces neelucidat a stârnit un val de emotie în Argentina, ar fi intentionat un timp sa ceara plasarea în detentie a presedintei argentiniene Cristina Kirchner, sub acuzatia de obstructionare a justitiei, a declarat marti procurorul Viviana Fein, informeaza AFP.

Dupa ce a dezmintit luni aceasta informatie, procurorul a anuntat ca s-a descoperit într-o pubela, în timpul perchezitiilor efectuate în apartamentul lui Alberto Nisam, unde acesta a fost gasit mort la 18 ianuarie, o ciorna de 26 de pagini în acest sens, datata 14 iunie 2014.

Cu patru zile înainte de data mortii sale, Alberto Nisam, însarcinat cu ancheta pe marginea atentatului antievreiesc împotriva AMIA (soldat cu 85 de morti în 1994), a acuzat-o pe Kirchner ca ar pune piedici justitiei, favorizând impunitatea suspectilor iranieni.

În dosarul de acuzare pe care l-a redactat, Nisman nu a inclus în cele din urma documentul descoperit în pubela, potrivit Vivianei Fein, care conduce ancheta deschisa pe marginea 'mortii suspecte' a procurorului.

Informatia privind existenta unei ciorne a fost publicata initial, duminica, de cotidianul Clarin, apoi dezmintita luni de Fein si de seful guvernului Jorge Capitanich, care a rupt articolul din Clarin în fata camerelor de televiziune.

Daca Nisman ar fi ales în final sa ceara plasarea în detentie a presedintei, cererea sa ar fi trebuit sa fie validata de un judecator, pentru a urma apoi un drum judiciar lung si sinuos.
De asemenea, ar fi fost necesar ca parlamentul sa o aprobe cu o majoritate de cel putin doua treimi, în conditiile în care coalitia condusa de Kirchner detine majoritatea în cele doua camere. În concluzie, o atare cerere ar fi fost condamnata la esec.

Potrivit elementelor de autopsie si de ancheta comunicate pâna în prezent de procuror, circumstantele mortii lui Nisman ar lasa sa se întrevada un act de sinucidere, însa majoritatea argentinienilor se întreaba de ce magistratul s-ar fi ucis în conditiile în care urma sa prezinte a doua zi, în fata Congresului, acuzatiile sale împotriva Cristinei Kirchner si a altor înalti functionari.

Alberto Nisman, 51 de ani, divortat si tatal a doua fete, a fost înhumat joi lânga Buenos Aires.
Potrivit unui sondaj, 70% dintre argentinieni sustin ca decesul lui Nisman nu va fi elucidat niciodata.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.