Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluire: Rușii ar fi declanșat prin interpuși un atac cibernetic asupra unei țări NATO

news.sky.com
hack rusia

Hackerii cu legături cu armata rusă s-au aflat foarte probabil în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra organizațiilor de transport și logistică din Polonia, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru CNN, scrie Mediafax.

Polonia este membră NATO și un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei. Microsoft a atribuit atacurile informatice unui grup despre care Departamentul de Justiție susține că lucrează în numele agenției ruse de informații militare GRU și care a provocat pene de curent în unele părți ale Ucrainei în 2015 și 2016.

Este un exemplu rar al unui presupus atac rusesc legat de război asupra unei țări membră NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, care impune tuturor membrilor să apere un stat membru. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spațiul cibernetic.

"Nu precizăm ce nivel sau ce daune ar trebui să provoace atacul cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Matthias Eichenlaub, într-un e-mail. "Orice invocare a articolului 5 este întotdeauna o decizie politică luată prin consens de către toți aliații".

Atacurile ransomware cu conexiuni cu GRU semnalează "un risc sporit pentru organizațiile care furnizează sau transportă în mod direct asistență umanitară sau militară pentru Ucraina", au afirmat într-un comunicat cercetătorii de la Microsoft, care au lucrat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde la aceste atacuri informatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.