Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri - Cum funcționa rețeaua samsarilor de mașini care executau tamponări regizate pentru a încasa primele de asigurare

tamponari a3

Procurorii din Oradea au făcut publice detalii oficiale despre reţeaua samsarului de maşini arestat pentru escrocherii cu tamponări regizate, dezvăluind informaţii şocante despre modul în care acţiona gruparea orădeanului.

Falsuri în anchetă

Cazul a ajuns în atenţia anchetatorilor orădeni iniţial ca urmare a unor plângeri depuse de o firmă de asigurare unde, verificând dosarele de daune pentru trei BMW-uri implicate în incidente rutiere produse în 2020 respectiv 2021, s-a constatat că accidentele nu se puteau produce în împrejurările declarate şi, mai grav, maşinile aveau anul de fabricaţie falsificat, ca să pară mai noi şi să se obţină astfel poliţe de asigurare Casco la sume mai mari.

Cercetările pornite de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au scos la iveală că toate persoanele implicate în cele trei incidente rutiere erau rude, iar una dintre ele era un samsar de maşini de lux din Oradea, Petru Panc, în vârstă de 40 ani. Pe 19 ianuarie 2021, de pildă, tatăl bărbatului a intrat cu BMW-ul într-un copac, pe 21 martie 2021, BMW-ul condus de sora lui Petru Panc a fost lovit de un Ford condus de prietenul bărbatului, iar pe 9 iunie 2022 un Porsche Panamera deţinut de nepotul lui Panc a fost avariat de un Mercedes condus de concubina orădeanului.

Este fraudă

Firmele de asigurări nu au o bază informatizată comună cu datele maşinilor avariate în accidente şi şoferii implicaţi. Ca atare, bănuind că au de-a face cu o escrocherie, poliţiştii au trimis tuturor asiguratorilor o listă cu familia şi apropiaţii lui Petru Panc, (între care tatăl, fratele, surorile, fiul uneia dintre ele, concubina şi tatăl acesteia), cerând să comunice dacă au solicitat ori au primit daune pentru avarii produse ca urmare a unor evenimente rutiere.

Răspunsurile au arătat că, în perioada aprilie 2020 – august 2022, maşinile conduse de persoanele în cauză au fost impicate în cel puţin 21 de evenimente rutiere, produse în Bihor, în care au fost avariate autoturisme de lux asigurate Casco sau RCA: patru Porsche, 10 autoturisme BMW, un Jaguar, două Audi, două Mercedes şi două Volkswagen. Toate maşinile în cauză au fost pe numele lui Panc şi a apropiaţilor săi, iar daunele achitate de asiguratori erau de peste 650.000 lei, adică 130.000 de euro.

Şoferi de ocazie

Evenimentele s-au produs în aproximativ aceleaşi condiţii, pe vreme rea, în zone retrase, unde bolizii erau loviţi de rable cu poliţe RCA, conduse de persoane cu probleme financiare, consumatori de droguri ori cu cazierul pătat. Unul dintre ei le-a dezvăluit anchetatorilor şi cum a fost regizat accidentul: l-au urcat la volanul unui Audi şi, cu 90 kilometri/oră, a fost pus să izbească un BMW X6 oprit şi cu frâna de mână trasă, într-o groapă făcută ca urmare a unei decopertări. Prin urmare, a recunoscut omul, înainte s-a drogat, ca să prindă curaj.

Maşinile erau reparate la ateliere deţinute tot de amici de-ai lui Panc, unde reparaţiile se făceau cu piese recondiţionate, dar în facturi erau trecute că s-au folosit unele noi de trei-patru ori mai scumpe. Una dintre firme încasase, de pildă, 87.393 lei pentru repararea unui singur Porsche, în condiţiile în care valoarea pieselor comandate pentru repararea tuturor maşinilor intrate în service în acea perioadă a fost de numai 20.000 lei.

În arest

În total, până în prezent, anchetatorii au pus sub învinuire 30 de persoane în caz, 17 fiind plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, iar Petru Panc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, însă, ancheta continuă. Poliţiştii au transmis noi adrese asiguratorilor, de astă dată cu numele tuturor complicilor identificaţi, convinşi fiind că numărul tamponărilor regizate este mai mare. Iar ca să fie siguri că vor recupera paguba asiguratorilor, poliţiştii au pus sub sechestru pe banii găsiţi în urma percheziţiilor, în total 17.500 euro şi 74.200 lei, dar şi pe toate maşinile suspecţilor, în valoare de peste 600.000 lei, 7 dintre ele fiind găsite în curtea casei în care locuieşte Panc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.