Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri despre sănătatea lui Putin: Serviciile daneze sugerează că megalomania indusă de medicamente l-ar fi influențat să invadeze Ucraina

gq.com
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a fost probabil sub influența medicamentelor atunci când a decis să lanseze un război în Ucraina. Într-un interviu acordat publicației Berlingske, șeful departamentului de analiză a Rusiei din cadrul FE, serviciul danez de informații al apărării, oferă câteva informații rare despre ceea ce știm în prezent despre Putin - și despre ceea ce l-ar putea duce în cele din urmă la pierderea puterii.

Joakim nu poate spune tot ce știe. Iar ceea ce poate spune, nu știe neapărat cu certitudine deplină. Dar, în estimarea sa, unul dintre factorii care au declanșat cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace a fost probabil medicația pe care președintele rus, Vladimir Putin, o lua la acel moment.

"Iluziile de grandoare sunt unul dintre efectele secundare cunoscute ale tipului de tratament hormonal pe care îl lua", afirmă Joakim.

"Nu este ceva ce pot spune cu certitudine, dar cred că i-a afectat deciziile atunci când a lansat războiul din Ucraina."

Omul care face această observație uluitoare nu este oricine.

Joakim conduce echipa de analiză a Rusiei din cadrul FE, Serviciul danez de informații pentru apărare. Din motive de securitate, el nu are voie să se prezinte în fotografii sau folosindu-și numele de familie.

Acesta este omul care conduce colectarea de informații daneze despre președintele Putin, armata rusă și societatea rusă.

Și el este cel care îi ajută pe factorii de decizie și pe politicienii danezi să înțeleagă cât mai bine amenințarea pe care Putin o reprezintă pentru Danemarca și șansele sale de succes în Ucraina.

Acum, Joakim a fost de acord să ridice vălul asupra a cel puțin o parte din aceste cunoștințe.

El oferă, de asemenea, o presupunere avizată cu privire la motivul pentru care Putin pare uneori inconfortabil atunci când stă așezat și apucă strâns cu mâna marginea mesei.

Dar vom ajunge la acest aspect imediat.

Putin a fost la un pas să câștige

FE au cerut să se întâlnească cu Berlingske în parcarea din zona cetății armatei din Kastellet din Copenhaga, fără a fi indicată o adresă anume.

Odată intrați înăuntru, vi se cere să vă lăsați telefonul, laptopul și ceasul inteligent într-un dulap securizat, astfel încât nicio ureche nedorită să poată asculta.

Dar sus, pe coridoare, decorațiunile de Crăciun și mobilierul instituțional fac ca locul să arate mai degrabă ca un birou municipal decât ca ceva desprins dintr-un film cu James Bond.

Joakim îi întâmpină pe jurnaliști într-o sală de ședințe cu aspect anonim. Își prezintă informațiile cu o față goală. Doar conținutul a ceea ce are de spus indică faptul că este vorba de secrete atent evaluate care sunt dezvăluite pentru prima dată unui public mai larg.

Serviciul de informații, FE, a crezut inițial că rușii vor câștiga războiul în două săptămâni. "Și au fost aproape", spune el.

FE erau pe deplin conștienți de problemele majore din armata rusă cu corupția, managementul defectuos și logistica lentă.

Dar rușii erau ei înșiși pe deplin conștienți de acest lucru și, prin urmare, au fost capabili să facă ajustările necesare. Nu acesta este motivul pentru care invazia a eșuat.

Astăzi este evident că factorul-cheie necunoscut a fost luarea de decizii proaste de către Putin.

"Am pus o mare parte din vină pentru acest lucru pe umerii lui Putin", spune Joakim.

Nu serviciile de informații slabe, ci convingerile ideologice ale lui Putin i-au făcut pe soldații ruși să creadă că vor fi întâmpinați cu flori.

Din cauza lui Putin, totul a fost planificat de un cerc restrâns de oameni și împărtășit prin rânduri doar în ultimul moment. Din această cauză, forțele rusești pur și simplu nu știau ce ar fi trebuit să facă.

Tot din cauza deciziei lui Putin de a o numi o "operațiune militară specială", mai degrabă decât un război, armata rusă a fost brusc lipsită de 30.000 de soldați de infanterie pentru invazie.

În practică, aceasta a însemnat că forțele rusești nu și-au putut folosi recruții obișnuiți, ci au fost nevoite să desfășoare specialiști antrenați costisitor ca soldați de jos. Cu toate acestea, aceștia au făcut de fapt o treabă mai proastă, spune Joakim:

"Acesta este, de asemenea, motivul pentru care ați văzut aceste unități conducând rapid prin orașe, sperând că nimeni nu va trage în ele."

Dar el crede în continuare că rușii au fost aproape de a reuși. Parașutiștii ruși capturaseră de fapt aeroportul Hostomel de la periferia Kievului și așteptau întăriri. Dar avioanele care transportau trupe proaspete pur și simplu nu au putut ajunge acolo pentru că rușii nu au reușit să învingă apărarea aeriană ucraineană.

"Aceștia sunt factori destul de mici care au sfârșit prin a decide rezultatul", spune Joakim.

Încă interferează

Dar deciziile proaste nu s-au terminat aici. Putin pare să se amestece în continuare în război mult prea jos în lanțul de comandă.

Cu puțin timp înainte de Crăciun, el a luat parte la o întâlnire cu întregul stat major de comandă din războiul din Ucraina.

"Este cea mai proastă idee din lume", explică Joakim. "Are un general care să conducă acest război. Așa că nu ar trebui să stea acolo și să primească informații de la toți ceilalți generali".

Armata este acum atât de mult sărăcită încât va dura ani de zile pentru a o reconstrui. Chiar și atunci, soldații vor fi mai slab echipați decât înainte și forțați să folosească vehicule blindate vechi.

Din acest motiv, Joakim nu crede că va avea loc o nouă ofensivă majoră a Rusiei împotriva Kievului în februarie, așa cum a avertizat Ucraina. Într-un timp atât de scurt, pur și simplu nu este posibil să se antreneze trupele mobilizate ale Rusiei pentru o ofensivă de acest tip.

"Ne așteptăm neapărat ca aceste atacuri mai mici să aibă loc, precum cel din Bakhmut. Dar o ofensivă precum cea pe care am văzut-o în februarie anul trecut le-ar lua câțiva ani pentru a se pregăti din nou pentru așa ceva".

În schimb, Ucraina are șanse mari să recucerească mai multe din teritoriile ocupate. Cât de mult depinde în parte de câte arme sunt furnizate de Occident pentru a-i ajuta pe ucraineni și în parte de cât de tare va uza iarna moralul rușilor.

"Ucrainenii sunt bine echipați pentru a rezista peste iarnă. Rușii nu sunt. Mai ales nu și trupele mobilizate. Deci, ce îi va determina asta să facă? Să-și abandoneze pozițiile când va fi foarte frig?"

Umilință publică

Cea mai mare necunoscută, însă, este ce se va întâmpla atunci când ucrainenii vor începe să lovească interesele strategice de bază ale Rusiei, lăsându-l pe Putin să se simtă obligat să răspundă cu arme nucleare.

Putin nu are o linie roșie definită, ceea ce face imposibilă orice predicție precisă cu privire la dacă și când va apăsa acel buton, spune Joakim.

Pentru a da un exemplu, el se referă la evoluțiile care au precedat decizia lui Putin din septembrie de a anexa patru regiuni ucrainene și de a lansa o mobilizare parțială.

Aceasta a venit după ce Rusia a fost forțată să se retragă dezastruos din Harkov. Cam în aceeași perioadă, Putin a fost mustrat public de China, Turcia și India în timpul unei reuniuni a Organizației de Cooperare de la Shanghai, unde aceștia i-au spus că sunt "îngrijorați" și au declarat că nu este momentul pentru război.

"Nu este vorba de fapt despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, deși, desigur, lucrurile merg foarte rău. Are la fel de mult de-a face cu faptul că el, personal, a fost umilit și a părut că este slab, iar Putin nu suportă să pară că este slab. Deci există această combinație de factori care ar putea fi periculoasă", spune șeful unității de analiză FE Russia.

Pe de altă parte, nu există nicio garanție de a face din lume un loc mai sigur dacă se oprește la timp contraofensiva înainte ca aceasta să ajungă în Peninsula Crimeea și se caută o soluție negociată, așa cum sugerează unele voci din Occident.

"Dacă facem ceva pe care Putin l-ar putea vedea ca pe o slăbiciune, el ar putea crede că poate merge mai departe decât ceea ce poate face de fapt. Și atunci lucrurile ar putea deveni din nou urâte", spune Joakim.

Un pas pe scări

În ciuda numeroaselor decizii proaste ale lui Putin, Serviciul danez de informații al apărării nu vede niciun risc imediat ca acesta să fie înlăturat de la putere.

În raportul său anual din 2021, FE a afirmat că Putin va fi "foarte probabil" să fie în continuare liderul Rusiei după următoarele alegeri prezidențiale din 2024.

Cu toate acestea, serviciul danez de informații a minimalizat acest lucru în raportul său din 2022, ajungând la o predicție mai puțin sigură, potrivit căreia Putin va rămâne "probabil" la putere în următorii cinci ani.

"Nu vedem pe nimeni pe punctul de a-l detrona. Dar dacă am face-o, FSB ar vedea și el acest lucru și probabil că s-ar rezolva foarte repede", spune Joakim.

Nimeni din elitele rusești nu este suficient de puternic, deoarece puterea lor decurge de la Putin. Și, așa cum stau lucrurile în prezent cu populația rusă, FE nu vede nici o revoltă populară care să aibă loc.

"Dar cea mai mare incertitudine a noastră se referă la sănătatea sa, sau la faptul că cineva îl înlătură din cauza sănătății sale șubrede", spune Joakim.

Sănătatea lui Putin

De la invazie, în unele părți ale presei occidentale au apărut tot mai multe speculații cu privire la sănătatea lui Putin.

Mii de oameni de pe rețelele de socializare au comentat, cu speranță, despre faptul că Putin a fost văzut în diferite momente șchiopătând prin Piața Roșie, agățat de biroul său sau cu o slăbiciune aparentă la brațul drept.

FE nu crede că Putin suferă de o boală terminală, ci mai degrabă are dureri cronice grave în urma mai multor căzături și accidente.

Joakim nu dorește să spună cu exactitate ce s-a întâmplat și nici să dezvăluie sursa informațiilor sale. Dar nu provine doar din studierea videoclipurilor de pe rețelele de socializare.

Diferite media au relatat anterior că Putin a suferit de urmările unei căzături de pe cal în anii 2000.

Mai recent, se pare că a suferit și răni provocate de judo și hochei pe gheață în ultimii doi ani.

"Acesta este un lucru curios. Este o durere cronică de care suferă de ceva timp", spune Joakim.

"De aceea are tendința de a sta și de a apuca lucrurile strâns. Este pentru a ușura durerea".

În același timp, FE crede că Putin a avut anterior o formă de cancer și că urma un tratament pentru aceasta când a început războiul, ceea ce ar fi putut influența decizia sa.

"De asemenea, la începutul anului a avut o față în formă de lună, care este un alt efect secundar cunoscut al aceluiași tip de tratament hormonal", spune Joakim.

În primăvară, publicația rusească de investigații Projekt a publicat un reportaj amplu despre medicii care l-au îngrijit pe Putin de-a lungul anilor. Judecând după medicii care l-au consultat cel mai des, Projekt a ajuns la concluzia că Putin ar fi putut avea cancer la tiroidă.

"Este cu siguranță un pariu bun", răspunde Joakim atunci când este întrebat.

FE nu se așteaptă ca Putin să moară din cauza acestei boli.

Dar, în timp, ea ar putea determina elitele rusești să decidă că au nevoie de un om mai puternic la cârmă.

"Avem impresia fermă că o parte a elitei vede că se îndreaptă pe o cale greșită".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.