Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI despre un om chemat de Klaus Iohannis

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a surprins când a chemat în țară, dintr-un foc, 14 ambasadori. Printre ei, și pe Radu Onofrei, cel care a fost ambasador în Turcia din 2011, din mandatul lui Traian Băsescu. Conform informațiilor noastre, el ar fi fost cel care a gestionat proiectul celebrei moschei ce ar urma să se construiască la București și a terenurilor date la schimb la Istanbul. Se pare că Onofrei e cunoscut ca fiind un apropiat al PSD și al ministrului de Externe Lazăr Comănescu, de pe vremea când erau tineri diplomați în comunism, în ani 70.

Tot ambasadorul Radu Onofrei i-a fost alături, pe toată perioada spitalizării, lui Victor Ponta, când s-a operat la clinica președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Turcia este unul dintre partenerii strategici ai României, iar chemarea lui Onofrei i-a surprins pe unii. Numai că președintele Iohannis a ținut cont de scandalurile în care a fost implicată Ambasada României de la Ankara și de nereușitele lui Radu Onofrei ca reprezentant al României în Turcia.

Conform surselor noastre, de câte ori se punea problema unor scutiri de viză (justificate legal) pentru oamenii de afaceri turci care doreau să investească sume considerabile in Romania (avem un caz concret cu două  persoane care doreau să investească, în agricultură, câteva milioane de euro), spunea mereu că "ăștia sunt oameni de afaceri și au bani să-și platească taxa de viză", refuzând scutirea.

În alt caz, în care o societate se afla pe lista marilor contribuabili la bugetul de stat și existând o adresă oficială de la președintele unei Camere de Comerț din România și adresă la Direcția Consulară, a refuzat scutirea pe motiv că vor să se plimbe.

Discuțiile lui cu oamenii de afaceri nu au fost constructive și faptul ca au fost investiții ale turcilor în Romania nu i se datorează lui, ci unor facilități fiscale (o investiție în Craiova într-un parc industrial cu scutiri fiscale).

Ceea ce a contat decisiv pentru chemarea sa în țară ar fi scandalul cu intermediarii de vize dezvăluit de STIRIPESURSE.RO, în exclusivitate. Cel care a fost șef al secției consulare, Radu Cristian a deconspirat ceea ce se întâmpla în Ambasadă și a fost chemat de MAE în țară înainte ca președintele Klaus Iohannis să-l cheme și pe ambasadorul Onofrei. De altfel, după scandalul cu vizele, autoritățile turce s-au sesizat și, în urma unei reclamații oficiale, au declanșat o ancheta asupra cazului.

În investigație este menționat, conform surselor noastre, și numele ambasadorului Onofrei, el fiind cel care a semnat și în numele căruia o intermediară de vize participa la diferite evenimente ale Ambasadei României la Ankara, femeie ce ar fi fost arestată, în trecut, pentru crimă organizată.

Ambasadorul știa aceste detalii despre persoana în cauză și despre ceilalți intermediari. Se pare că ar fi vorba despre un caz unic în relațiile diplomatice romano-turce, iar pentru faptul că cetățenii turci au avut de suferit achitând sume fabuloase (chiar și 900 de euro pentru o viză de 60 de euro) și pentru că membri ai unei misiuni diplomatice sunt implicați fac ca acest caz să fie tratat cu mare atenție.

Nu este exclus ca și autoritățile de la Ankara să atragă, la nivel înalt, atenția celor de la MAE și să fie înștiințat președintele, iar o astfel de presiune să contribuie la chemarea lui Radu Onofrei.

În plus, la vizita presedintelui Klaus Iohannis, ambasadorul ar fi refuzat să organizeze o întâlnire cu comunitatea românilor din Turcia la Ankara. Motivul: Onofrei s-ar fi temut de o apariție a soției lui Radu Cristian, fostul consul și ca nu cumva un alt scandal să izbucnească de față cu președintele. La toate vizitele de până acum, președinții au avut întâlniri cu comunitatea românească la Ankara.

Un alt eveniment în care a fost implicat Radu Onofrei ar fi avut anul trecut, când a suferit un accident. Doar traducătoarea ambasadei a fost chemată la fața locului, deși e obligatorie informarea consulului despre orice incident sau accident al tuturor membrilor misiunii și informarea Centralei MAE. Conform informațiilor intrate în posesia noastră, Onofrei nu l-a informat nici pe cel care era consul, nici Centrala MAE și, se pare, că ar fi refuzat să se supună unui alcooltest. Toate acestea au condus la informația că Onofrei a a devenit vulnerabil și, posibil, șantajabil.

Tot conform surselor STIRIPESURSE.RO, Radu Onofrei avea o preocupare majoră pentru alegeri, dorind să fie contactat personal fiecare cetățean român înregistrat și să fie chestionat/informat în legătura cu alegerile. Asta, deși informarea nu se face individual și ar fi căpătat un oarecare aspect de "agent electoral".

Radu Onofrei și-ar fi dorit să stea în Turcia ca și în Iordania, 7 ani, să prindă pensia din poziția de ambasador, ceea ce ar fi condus la o pensie mult mai mare decât dacă nu va mai prinde un post în următoarea perioadă.

Radu Onofrei ar urma sa fie înlocuit cu Gabriel Șopandă, prim colaborator la Ambasada României în Israel, la secția politică. El a fost înainte la Washington.

Citește și:

PRECIZĂRI MAE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.