Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri despre viața judecătorilor ucraineni pe timp de război: 'Au birourile în pivnițe, nu au dreptul să părăsească țara'

justitie militara

O expertă poloneză pe justiție, Anna Adamska-Gallant, a declarat, vineri, într-o intervenție online avută la o conferință organizată la Cluj-Napoca de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) că judecătorii din Ucraina nu au voie să părăsească țara, afectată de invazia militară a Rusiei.

„Sunt 120 de instanțe care nu mai sunt funcționale, majoritatea din zonele afectate de invazia Rusiei. Se încearcă protejarea dosarelor, în special a celor legate de acte de proprietate, de cadastru. Judecătorii nu au dreptul să părăsească Ucraina, fac parte din linia de apărare, luptă pentru țara lor. Suntem optimiști și credem că rușii nu vor obține Kievul”, a spus Anna Adamska-Gallant, din partea asociației Pravo Justice, care a precizat că în această perioadă de război, judecătorii locali „au biroul în buncăre, care sunt de fapt pivnițe”, notează cluj24.ro.

„Reușesc, grație legăturilor de internet, să lucreze la distanță. Este important să ajutăm judecătorii și procurorii ucraineni pentru a supraviețui, pentru că ei vor fi cei care vor trebui să reconstruiască țara. Să sperăm că Rusia va plăti pentru ceea ce face în Ucraina”, a mai spus experta din Polonia, care ține legătura cu magistrații și sistemul de justiție din Ucraina.

La conferință au fost prezenți doar experți, iar printre aceștia s-au numărat președinte UNJR Dana Gîrbovan, care este și președintele Curții de Apel Cluj, președinte MEDEL Mariarosaria Guglielmi, decanul Facultății de Drept UBB Șerban Diaconescu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Traian Briciu.

„De ce societatea româneacă este dispusă să accepte că, în justiție, scopul scuză mijloacele? De ce mai sunt conducători ai unor instituții importante ale statului român care cred că judecătorul servește statul și nu Constituția, legea și nu apără drepturile și libertățile cetățenilor? De ce e greu de acceptat că, în fața justiției, cetățeanul este egal cu statul însuși?”, a susținut președinta UNJR.

Conferința „Dreptul Statului vs. Statul Dreptului“ a fost organizată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăți (MEDEL) în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” (UBB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.