Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri din culisele luptei de la ONU: Netanyahu l-a sunat pe Zelenski în încercarea de a bloca rezoluția anti-Israel

netanyahu zelenski

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut vineri târziu, într-o convorbire telefonică, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să voteze împotriva unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care solicită Curții Internaționale de Justiție să emită o opinie juridică privind consecințele ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene, au declarat pentru publicația americană Axios oficiali ucraineni și israelieni.

Ucraina a votat în favoarea rezoluției în timpul votului unui comitet al ONU, dar nu a participat la votul de vineri din Adunarea Generală "pentru a da o șansă relației cu Netanyahu", a declarat oficialul ucrainean.

Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția vineri târziu, 87 de țări votând în favoarea rezoluției, 24 de țări votând împotrivă și 53 de țări abținându-se. România a votat împotrivă.

Conform rezoluției, CIJ va redacta un aviz consultativ privind ocupația israeliană a Cisiordaniei - un proces care ar putea dura între unul și doi ani.

Avizul ar trebui să abordeze consecințele juridice ale "ocupației, colonizării și anexării Israelului ... inclusiv măsurile care vizează modificarea compoziției demografice, a caracterului și a statutului Orașului Sfânt Ierusalim", se arată în rezoluție.

Avizul ar trebui, de asemenea, să abordeze întrebarea "cum afectează politicile și practicile Israelului statutul juridic al ocupației și care sunt consecințele juridice care decurg pentru toate statele și pentru Organizația Națiunilor Unite din acest statut".

Ucraina a sfidat solicitările israeliene de a vota împotriva rezoluției în timpul votului din comisia ONU, în urmă cu câteva săptămâni, din cauza refuzului Israelului de a oferi asistență militară Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni.

Oficialii ministerului israelian de externe au fost furioși la acea vreme și l-au convocat pe ambasadorul ucrainean pentru o discuție dură.

Netanyahu, care a fost învestit joi în funcția de prim-ministru, l-a sunat pe Zelenski ca parte a unei serii de convorbiri telefonice cu liderii unor țări care votaseră anterior în favoarea rezoluției. Israelul dorea ca aceștia să își schimbe votul și să se opună rezoluției sau cel puțin să se abțină, a declarat pentru Axios un oficial israelian de rang înalt.

În timpul convorbirii cu Netanyahu, Zelenski a spus că, în schimbul votului împotriva rezoluției sau al abținerii, a dorit să audă cum noul guvern israelian își va schimba politica și va furniza Ucrainei sisteme de apărare împotriva atacurilor rusești care folosesc rachete balistice și drone de fabricație iraniană, a declarat un oficial ucrainean pentru Axios.

Oficialul ucrainean a declarat că Netanyahu nu s-a angajat la nimic, dar a spus că este pregătit să discute pe viitor despre solicitările lui Zelenski.

Potrivit oficialului ucrainean, lui Zelenski nu i-a plăcut răspunsul și nu a fost de acord să voteze împotriva rezoluției sau să se abțină. În schimb, el l-a instruit pe ambasadorul Ucrainei la ONU să nu participe la vot.

"Cei doi lideri nu au fost mulțumiți și nu au obținut ceea ce și-au dorit. Zelenski a decis că nu vom participa la vot pentru a da o șansă relației cu Netanyahu", a declarat oficialul ucrainean.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că, deși Ucraina nu a votat în favoarea rezoluției, Israelul a fost dezamăgit că, în loc să se abțină, Kievul a decis să nu participe la vot.

Biroul lui Netanyahu a declarat pentru Axios: "Premierul Netanyahu a vorbit cu președintele Zelenski, iar Ucraina, care a votat anterior în favoarea rezoluției anti-israeliene, nu a participat la vot de data aceasta. În afară de asta, nu vom comenta conversațiile diplomatice".

Zelenski a scris sâmbătă pe Twitter că, în convorbirea telefonică dintre cei doi lideri, "l-a felicitat pe Netanyahu pentru preluarea mandatului de prim-ministru. Am discutat despre cooperarea bilaterală între statele noastre, inclusiv în domeniul securității și interacțiunea pe platformele internaționale. Am abordat, de asemenea, punerea în aplicare a formulei de pace din Ucraina".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.