Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI din INTERIOR: Cum se desfăşoară audierile şi filajele DNA

DNA

Dincolo de ceea ce se vede în faţa camerelor de luat vederi, munca procurorilor DNA este una complexă şi intensă. Detalii despre felul în care se desfăşoară audierile şi filajele sunt dezăvăluite într-un reportaj realizat de Anca Grădinaru, pentru Europa FM.

Paul Silviu Dumitriu, procuror şef al Secţiei II din DNA, şi Nistor Călin, procuror şef adjunct al DNA, vorbesc despre ceea ce se întâmplă în interiorul birourilor, acolo unde atitudinea celor audiaţi este total diferită faţă de cea afişată la ieşire. De-a lungul timpului, spun procurorii, inculpaţii au învăţat să respecte instituţia şi anchetatorii. Dacă acum câţiva ani existau şi ameninţări de genul "Nu ţi-e teamă că va da o maşină peste tine pe trecerea de pietoni?", în prezent majoritatea celor audiaţi se prezintă pioşi la DNA.

Audierile nu sunt însă unele dure, ca în filme, afirmă procurorul Paul Dumitriu. Întrebat dacă cei audiaţi au dreptul la pauze, dacă sunt lăsaţi să mănânce sau să fumeze, procuror a răspuns: "Da, categoric. Îi las să fumeze. Când sesizez că tensiunea psihică este incredibilă şi au nevoie de relaxare, îi scot pe hol, îi las să-şi revină, să meargă la toaletă."

Când inculpaţii sunt încătuşaţi, aceştia "se smucesc, le dau lacrimile", spune procurorul Nistor Călin. "Este o atitudine total diferită ce se întâmplă în birou, la audieri şi ce se întâmplă în faţa camerelor. Prind curaj în faţa camerelor", afirmă procurorul şef adjunct al DNA.

Unul dintre cei mai vechi magistrați din DNA este procurorul Horațiu Baias, șeful Serviciului Tehic. El se ocupă de filaje, interceptarea convorbirilor, instalarea de camere și microfoane în locuri publice sau în casele suspecților, urmăriri de la distanță, echiparea denunțătorilor cu aparate de înregistrat.

Procurorul dezvăluie că primele aparate pentru realizarea filajelor au fost donare de ambasadele străine. "Începuturile au fost mai grele. Serviciul tehnic era dotat cu aparate care au constituit donaţii ale ambasadelor stăine, ale Ambasadei SUA, ale Ambasadei Marii Britanii, ţări care susţin lupta anticorupţie în România. Ulterior, am avut propriile aparate. 90% din aparate sunt achiziţionate prin fondurile europene", a declarat procurorul Horaţiu Baias.

Echipamentele sunt de ultimă generaţie, procurate de la cei câţiva producători pe plan mondial. Procurorul nu poate însă să  dezvaluie detaliile tehnice, pentru că ar însemna să-i pună în gardă pe cei vizaţi.

Colaborarea cu denunţătorii este şi ea una complexă şi deloc uşoară. Dacă anchetatorii sunt antrenaţi pentru situaţii tensionate, denunţătorii au emoţii. "Purtăm nişte discuşii şi le acordăm consiliere. Sunt situaţii în care uită ce trebuie să facă şi atunci trebuie să intervenim. Au momente în care se pierd", afirmă şeful Serviciului Tehnic al DNA, cel care realizează, în colaboare cu SRI, interceptările şi filajele din dosarele de corupţie.

Procurorul povesteşte că au existat situaţii în care denunţătorul îşi schimbase opţiunea pe drum: ar fi vrut să ajute şi anchetatorii, dar voia să-l pună în gardă şi pe cel denunţat. Îi făcea cu ochiul, făcea tot felul de grimase, însă fără efect.

Toate filajele şi interceptările sunt coordonate de procurorul de caz.

Corupţii sunt proşti? "Unii da, alţii nu", spun procurorii DNA.

Reportajul integral poate fi ascultat AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.