Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri REVOLTĂTOARE privind angajații ISU - Un fost angajat Colectiv RUPE TĂCEREA

Inquam Photos/ Octav Ganea
colectiv mars 30.10.2018

Toți angajații din Colectiv au făcut instructajul pentru protecția muncii cu doi angajați ai ISU în mai puțin de o oră, timp în care nu s-a discutat despre un plan de evacuare, a declarat garderobierul clubului, audiat în calitate de martor la Tribunalul București.

Instanța de fond continuă la termenul de joi audierile de martori în dosarul Colectiv, la mai bine de trei ani de la tragedia în care 65 de persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost rănite, conform Mediafax.

Călin Ștefan Ionescu a lucrat la garderobă în Colectiv, chiar de când a început să funcționeze clubul, până în seara în care a avut loc incendiul devastator.

Judecătorul l-a întrebat pe martor dacă lui și celorlalți angajați ai clubului li s-a făcut un instructaj de protecție a muncii. Călin Ștefan Ionescu a spus că da, o singură dată, iar atunci discuțiile au durat mai puțin de o oră: angajații au fost chemați să semneze niște carnete de protecție a muncii, pe care nu le citiseră.

„De când am fost angajat și până în ziua tragediei, eu și ceilalți angajați am făcut o singură dată un instructaj de protecția muncii cu personal îmbrăcat în civil, un bărbat și o femeie. Nu și-au declinat identitatea, dar i-am perceput ca fiind angajați ISU. Când am venit la club stăteau la o masă cu Gancea Cătălin (n.r. – unul dintre patronii Colectiv, acum inculpat) și fiecare angajat era chemat să semneze niște carnete de protecția muncii. Recunosc că am semnat fără să citesc. Și ceilalți, toți angajații, inclusiv barmanii au semnat. Apoi în mod colectiv, la toți, ni s-a arătat un extinctor și ni s-a spus și unde erau celelalte. Erau mai multe: în bar, în garderobă și în zona panourilor electrice. Extinctoarele cred că erau în termen. Ei, angajații ISU, probabil că le-au verificat”, a relatat martorul.

Citește și: Ion Cristoiu DEZVĂLUIE strategia lui Liviu Dragnea pentru campania de la prezidențiale - Cum va LUPTA cu DNA

Călin Ștefan Ionescu a spus că nu își mai aduce aminte ca în timpul instructajului să fi discutat cu persoanele percepute ca fiind angajați ai ISU despre un plan de evacuare. Acesta și-a adus aminte că în club existau „niște printuri” care făceau referire la evacuare, pe care nu le-a citit. Indicatoare nu ar fi exitat în club, iar martorul spune că pentru evacuare exista o singură ușă, și aceea deschisă parțial.

„Nu îmi aduc aminte să fi discutat despre un plan de evacuare. Angajatii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Știu că existau niște printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu, către ieșire. Unul era în container. Ieșirea, singura, era ușa de la intrare”, a spus garderobierul clubului.

„Cam cât a durat discuția cu personalul ISU?”, l-a întrebat judecătorul pe martor.

„Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuția cu angajatii ISU”, a răspuns Călin Ștefan Ionescu.

„În seara incendiului ușa era deschisă?”, a continuat magistratul.

„În seara incendiului era deschisă doar jumătate din ușă, cealaltă era închisă, probabil că intra doar o persoană”, a relatat martorul.

Martorii din rechizitoriu sunt citați începând din septembrie 2018 la Tribunalul Bucureşti pentru a da declaraţii în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecaţi patronii clubului, pompierii, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Noul judecător desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, a hotărât să nu reia procesul de la zero şi a stabilt ca primii martori să fie chemaţi. Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Timp de trei ani, dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.

În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.