Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri uluitoare după dezertările din armata rusă: 'Domnește beția. Și jafurile. Relaţiile nu sunt conforme statutului de militar'

The Conversation
armata rusa parada

Opt militari ruşi mobilizaţi din regiunea Kaliningrad, din Rusia, au fugit de pe frontul din autoproclamata republică populară Luhansk cu tot cu armele din dotare, relatează publicația SEVER REALII, potrivit RADOR.

A fost deschis un dosar penal de dezertare împotriva celor opt mobilizați din regiunea Kaliningrad. Potrivit Kommersant, ei au părăsit tabăra din autoproclamata republică populară Luhansk cu armele din dotare și au ajuns în oraşul Podolsk, unde s-au predat poliției. Presupusul organizator al evadării, sergentul major Evgheni Kravcenko, a fost plasat într-un centru de arest preventiv. La sfârșitul anului trecut, bărbaţii au părăsit tabăra de pe front, ajungând în orașul Podolsk, din regiunea Moscova, cu taxiul și făcând autostopul. Acolo au mers la o secţie de poliție unde au predat armele - patru mitraliere și patru arme Kalaşnikov.

Potrivit militarilor, ei au fost mobilizați pe 24 septembrie 2022, iar pe 12 noiembrie au fost transferați într-o tabără situată între satele Gladkovo și Mala Oleksandrivka din autoproclamata republică populară Luhansk. Acolo ar fi trebuit să fie antrenați pentru a participa la ostilități, dar ei au fost folosiți la ridicarea de fortificaţii şi construirea unor spaţii de locuit în tabără. În același timp, militarii nu au primit cele necesare, inclusiv alimente și uniforme de bună calitate. După ce au fost informați că vor fi duși în prima linie, pe 24 decembrie, au decis să părăsească tabăra 'pentru a-şi salva viață și sănătatea'.

În seara zilei de 23 decembrie, după ce și-au cumpărat alimente și haine civile, au comandat două taxiuri către Lipeţk, unde au petrecut noaptea, iar apoi au ajuns la Podolsk, oprind mai multe microbuze. Potrivit lui Evgheni Saveskul, avocatul sergentului Kravcenko, mobilizații doreau să ajungă la Kaliningrad.

'Niciunul dintre ei nu aveau de gând să dezerteze, dar nici nu voiau să lupte nepregătiți', a spus avocatul. Tribunalul Militar al Garnizoanei nr.235 din Moscova l-a arestat pe Kravcenko până pe data de 27 februarie. El este principalul inculpat într-un dosar penal de 'dezertare cu arma din dotare în timpul unui conflict armat sau a unor ostilități', ceea ce presupune o pedeapsă de la 5 până la 15 ani de închisoare. Restul bărbaţilor mobilizați sunt izolați într-o unitate militară din orașul militar Cehov-4, fiind și ei suspecți în dosar, este vorba despre caporalul Dmitri Medvedev, marinarul Aleksandr Babenko, soldații Nikolai Kolmacev, Aleksandr Eliseev, Igor Medvedev, Aleksandr Bogacenok și Denis Balahin.

Un alt militar rus Egor T. a mers pe front în Ucraina, în aprilie, iar la sfârșitul lunii septembrie a declarat ferm că nu va mai lupta, a depus armele și s-a întors în unitate. Potrivit acestuia, în armata rusă care luptă în acest război domnește beția, jafurile și relaţiile care nu sunt conforme statutului de militar. Acum el încearcă să se retragă din armată.

În decembrie, un bărbat mobilizat din Sankt Petersburg, Kirill Berezin, care a refuzat să lupte, din cauza convingerilor sale, a reușit să se asigure că nu va fi trimis în zona de război din Ucraina.

La mijlocul lunii decembrie, în Rusia, instanțele au început să emită sentințe în temeiul articolelor privind dezertarea și abandonarea neautorizată a unei unități în timpul mobilizării. Pe 14 decembrie, Curtea Militară a Garnizoanei Murmansk a pronunțat un verdict în cazul lui Maksim Malîşev. El a fost acuzat în conformitate cu două articole - abandonarea neautorizată a unității și tentativa de trecere ilegală a frontierei. Nu se știe ce pedeapsă i s-a aplicat. Tribunalul Militar al Garnizoanei Veliki Novgorod a examinat şi dosarul unui militar pe nume Danila Ivanov, care a fost acuzat că a părăsit unitatea fără permisiune. Pe 6 decembrie, acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În Solnecinogorsk, lângă Moscova, instanța l-a condamnat pe Aleksei Sozonov la patru ani de închisoare, detaliile cazului sunt necunoscute. După începerea mobilizării anunțate de președintele Vladimir Putin, la 21 septembrie 2022, în Codul Penal al Federației Ruse a fost introdusă Partea 5 a Articolului 337. Potrivit acestuia, pentru părăsirea neautorizată a unei unități sau a locului de efectuare a serviciului militar de către personalul militar în perioada de mobilizare sau a operațiunii de luptă riscă până la zece ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.