Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diana Tușa: Cred că este necesară o nouă viziune economică, care să reprezinte cu adevărat interesele omenirii

Marți, 24 aprilie 2018, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, doamna deputat Diana Tuşa, membră a Delegației Parlamentului României la APCE, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările climatice, în cadrul dezbaterii din Plenul Adunării cu tema „Schimbările climatice și punerea în aplicare a Acordului de la Paris”.

Parlamentarul român a subliniat faptul că la nivel global evenimentele climatice extreme sunt evidente, de o intensitate crescândă, inclusiv a frecvenței lor: „aceste evenimente au cauzat numeroase victime, au condus la relocarea a numeroase comunități, au avut un impact asupra vieții a milioane de oameni de pe glob și au provocat daune materiale masive prin distrugerea nu numai a infrastructurii, ci și a mai multor ecosisteme”, a declarat doamna Tușa.

De asemenea, domnia sa a pus accent pe elementele pozitive create de Acordul de la Paris și anume apariția unei noi perspective care a ajutat statele să-și îmbunătățească eficacitatea acțiunilor de ajustare, inclusiv prin promovarea cunoașterii reciproce a experiențelor acumulate.

Având în vedere că lumea, atât la modul general, cât și la cel climatic, se află într-o continuă schimbare, deputatul român este de părere că ar trebui să încercăm să modificăm abordarea în ceea ce privește factorii de decizie, precum și în privința deciziilor de importanță majoră: „Știu că nu este ușor pentru companiile care sunt vizate în mod direct de măsurile propuse de Acordul de la Paris, dar tocmai din acest motiv trebuie să arătăm că suntem cu adevărat solidari și că suntem capabili să oferim alternative durabile în vederea renunțării la tehnologiile vechi şi utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, bazate pe emisii reduse de carbon”, a adăugat doamna deputat.

În continuarea intervenției sale, doamna deputat a subliniat faptul că intenția nu este aceea de a falimenta aceste industrii, ci de a arăta mult mai multă responsabilitate pentru viitorul planetei noastre și al copiilor noștri: „De aceea, cred că este necesară o nouă viziune economică, care să  reprezinte cu adevărat interesele omenirii. Și pentru a atinge acest obiectiv, progresul tehnologic este principalul avantaj pe care îl putem folosi”, a punctat domnia sa.

Totodată, doamna deputat a opinat faptul că pe lângă factorii socio-economici, inovare și dezvoltare tehnologică, deciziile politice reprezintă factori importanți care pot aduce cu siguranță o schimbare atunci când vine vorba de abordarea eficientă a efectelor schimbărilor climatice asupra mediului. Parlamentarii, ca factori de decizie legitimi, ar trebui să se alăture cu mijloacele lor puternice luptei pentru o planetă sănătoasă, o condiție prealabilă a bunăstării cetățenilor lor.

La final, parlamentarul român a subliniat că în afară de efectele pe care le au asupra mediului, schimbările climatice vor afecta mijloacele de existență ale populației și vor spori presiunea asupra resurselor naturale, ducând la instabilitate economică; numai printr-o colaborare prosperă, putem face lumea în care trăim un loc mai bun pentru noi și pentru copiii noștri, a subliniat doamna deputat.

De asemenea, în încheierea intervenției sale doamna deputat Diana Tuşa a prezentat asigurări cu privire la angajamentul ferm al României în ceea ce privește implementarea Agendei 2030: obiectivele de dezvoltare durabilă ale acesteia reprezintă angajamente ambițioase și cuprinzătoare, care integrează în mod echilibrat cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, socială și de mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.