Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatorul Recep Erdogan 'îşi arată muşchii' în faţa Opoziţiei: Acţiune de forţă împotriva rivalului său

sputnik
Erdogan

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a intentat proces liderului principalului partid de opoziţie din Turcia în urma unor comentarii 'fără fundament' conform cărora ar exista o legătură între şeful statului şi clericul musulman pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, a anunţat joi avocatul preşedintelui turc, potrivit Reuters. Clericul Fethullah Gulen a fost aliat apropiat al guvernului lui Erdogan, dar a căzut în dizgraţie în ultimii ani. Autorităţile turce au catalogat în 2016 mişcarea lui Gulen drept organizaţie teroristă şi i-au acuzat pe susţinătorii acesteia că au instigat la puciul militar eşuat din vara acelui an, în care au fost ucise 250 de persoane, conform Agerpres.

Citeşte şi: ALERTĂ Propagandă teroristă în România: DIICOT intervine în forţă - a ridicat un bărbat de naţionalitate palestiniană

Zeci de mii de persoane au fost arestate sub acuzaţia de legături cu mişcarea lui Gulen, într-o campanie de reprimare ce a urmat încercării de înlăturare de la putere a lui Erdogan. Liderul formaţiunii laice de opoziţie Partidul Republican Popular (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a declarat în această săptămână că Erdogan a fost mai apropiat de Gulen decât orice alt politician turc. "Arma politică a reţelei guleniste este persoana care ocupă preşedinţia", a spus Kilicdaroglu într-un discurs către membrii partidului său la Ankara. "Arma politică numărul unu a reţelei guleniste, principalul acuzat, este persoana care ocupă preşedinţia", a adăugat el.

Citeşte şi: ALERTĂ Avarie la centrala de la Cernavodă: Reactorul 2 S-A OPRIT

Avocatul Huseyin Aydin a respins acuzaţia, spunând că este clar pentru toată lumea că Erdogan este cel care conduce lupta împotriva lui Gulen şi că preşedintele cere daune de 250.000 de lire (63.000 de dolari). "Am deschis un proces în urma acuzaţiilor nedrepte şi fără fundament ale lui Kilicdaroglu la adresa preşedintelui nostru", a scris Aydin pe Twitter. Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Biroul ONU pentru drepturile omului a transmis la începutul acestei luni că Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a demis aproximativ acelaşi număr de funcţionari publici începând cu iulie 2016. Dintre cei reţinuţi, 50.000 au fost puşi oficial sub acuzare şi ţinuţi în închisoare pe parcursul procesului. Erdogan, care domină politica din Turcia de 15 ani ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte, a avut multiple dispute cu Kilicdaroglu, care au dus la peste 20 de procese în instanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.