Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatorul Recep Erdogan se laudă că poate scăpa Europa de refugiaţi: Ce s-ar întâmpla în Siria

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat sâmbătă că ofensiva pe care facţiuni rebele şi islamiste siriene - sprijinite de avioane şi vehicule de luptă ale armatei turce - o desfăşoară împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) la Dabiq, oraş din nordul Siriei, va avea ca finalitate eliberarea unor vaste zone ale acestei ţări şi se vor crea condiţiile ca refugiaţii sirieni aflaţi acum în Turcia să revină în ţara lor, transmite agenţia EFE.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare despre Laura Codruţa Kovesi: Adevărata faţă a şefei DNA

'Vom declara zonă liberă de terorism un spaţiu de cinci mii de kilometri pătraţi', a menţionat Erdogan într-un discurs susţinut în localitatea turcă Rize. 'Nu avem pretenţii faţă de teritoriul vreunei ţări, dar pe al nostru sunt trei milioane de refugiaţi (...) Dorim ca ei să se întoarcă în ţara lor şi le vom oferi o viaţă sigură acolo', a completat preşedintele turc. Grupările rebele siriene reunite în aşa-numita Armată Siriană Liberă (ASL) au recucerit în ultimele săptămâni oraşele Jarablus şi al-Rai, situate aproape de frontiera siriano-turcă, iar în prezent se desfăşoară o operaţiune de încercuire a oraşului Dabiq, unul dintre bastioanele SI din Siria.

Citeşte şi: Scenariul care ar putea zgudui România: Cine ar pune la cale suspendarea lui Klaus Iohannis

Oraşul Dabiq a fost cucerit de SI în august 2014 şi este locul unde această grupare jihadistă a filmat unele dintre înregistrările ei video propagandistice, numele oraşului fiind dat inclusiv revistei lunare a grupării editate în limba engleză. Potrivit mass-media turce, trupele Ankarei nu vor participa direct la ofensiva de la Dabiq, dar vor oferi sprijin grupărilor locale prin diferite modalităţi, inclusiv prin atacuri cu artileria. Gruparea SI susţine că crede într-o profeţie pe care o atribuie Profetului Mahomed, conform căreia 'marea bătălie' între musulmani şi 'necredincioşi' se va da la Dabiq, iar ziua judecăţii finale va aduce victoria celor dintâi, conform Agerpres.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.