Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Didier Reynders, despre EUROPALIA ROMÂNIA 2019: O mare oportunitate de a descoperi diferitele fațete ale României

europalia

Didier Reynders, ministrul de externe belgian susține că România va fi în centrul atenției pe scena culturală în inima Europei.

''România va fi anul acesta în centrul atenţiei pe scena culturală din inima Europei, prin cele peste 260 de evenimente - concerte, expoziţii, piese de teatru şi proiecţii de film care vor prezentate publicului din întreaga lume în cadrul celei de-a 27-a ediții  a Festivalului Europalia, care va debuta la 1 octombrie 2019 și la care România va fi prezentă cu statut de țară invitată. ”Aceasta este o mare oportunitate de a descoperi diferitele fațete ale României, cultura, patrimoniul ei și arta sa contemporană. Vreau să mulţumesc tuturor echipelor împlicate, în special Institutului Cultural Român, pentru o cooperare foarte bună” a declarat Didier Reynders, ministrul afacerilor externe din Belgia,  la conferinta de presă de la Palatul Egmont din Bruxelles, unde s-a anunțat programul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA 2019.

Evenimentul far al Festivalului îl va reprezenta expoziția Brâncuși care se va desfășura la BOZAR, în Bruxelles, începând din 2 octombrie 2019. Expoziția va reuni lucrări ale marelui sculptor român aflate în muzee din întreaga lume. Aceasta va fi curatoriată de Doina Lemny,  doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris și un renumit specialist în opera și viața marelui sculptor roman.''

Doina Lemny, fost muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou, susșine că ”Va fi o expoziție specială. Este pentru prima dată când marele artist român este prezentat într-o asemenea expoziție, în toată complexitatea sa, după ce o astfel de expoziție a avut loc la Paris, în urmă cu 25 de ani. În alcătuirea programului, specialiştii Institutului Cultural Român au avut în vedere promovarea patrimoniului naţional al României, dar şi multe spectacole de artă contemporană, care să atragă publicul internaţional”, a declarat  Dirk Vermaelen, directorul artistic al EUROPALIA International.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania. Europalia acoperă, pe o rază de 400 km și are un public potențial de 50 de milioane de persoane.

Citește și: Desenul de pe prima copertă a publicaţiei Le Petit Vingtième cu celebrul personaj Tintin a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari

Liliana Țuroiu, președintele ICR, este de părere că „Prin prezența românească în cele mai importante muzee din Belgia şi din ţările alăturate, precum și  prin prezența artiștilor noștri pe scenele cele mai importante,ne dorim ca  prin EUROPALIA ROMÂNIA, anul 2019 să devină o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti. Cred cu tărie că arta unește oamenii și că această ediție a Festivalului EUROPALIA, cu România țară invitată, va rămâne în memoria tuturor ca un moment remarcabil al anului 2019 și un pas important în promovarea culturii românești la cel mai înalt nivel internațional. Mulţumesc partenerilor noștri belgieni și echipei Institutului Cultural Român și felicit, totodată, artiștii români implicați în programului festivalului EUROPALIA ROMÂNIA 2019", a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Egmont.

Koen Clement, manager general Europalia International, afirmă că ''Directorii artistici ai părții române și belgiene a EUROPALIA ROMÂNIA 2019, Horia Barna și Dirk Vermaelen, au oferit o serie de date concrete despre evenimentele cuturale ce vor avea loc în cursul celor 4 luni de desfășurare a festivalului, iar Koen Clement, managerul general al EUROPALIA International,  a prezentat un istoric în imagini a celor 50 de ani de existență  pe care Festivalul Europalia îi sărbătorește în 2019.  La evenimentul de la Bruxelles au participat oficialități și oameni de cultură din ambele țări, printre care s-au numărat ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, preşedintele EUROPALIA International, Contele Jacobs de Hagen, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Senatului, Radu Preda, Mirela Grecu, directorul Direcției Diplomație Publică, Culturală și Științifică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România."Ministerul Culturii și Identității Naționale este onorat să-și aducă contribuția, prin numeroase evenimente, în prezentarea peisajului cultural bogat și plin de originalitate al României. Acest pas vine ca o continuare firească a succesului Președinției României la Consiliul UE”, a spus ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

Participarea țării noastre la Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA 2019 este coordonată de Institutul Cultural Român, pentru partea română, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe.

******

Festivalul EUROPALIA a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Institutul Cultural Român (ICR) a preluat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 16/2018, pregătirea și organizarea implementării proiectelor specifice participării României.

Alături de ICR, Ministerul Afacerilor Externe asigură sprijin și facilitează cooperarea pe diverse planuri, iar Ministerul Culturii și Identității Naționale sprijină demersurile de implementare a evenimentelor culturale, facilitează eliberarea de avize sau autorizații pentru exportul temporar de artă din România.

Astfel, participarea României la EUROPALIA 2019 este pregătită sub coordonarea unui Grup de lucru format din câte un reprezentant, la nivel de secretar de stat sau director general/director, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, condus de reprezentantul Institutului Cultural Român.

De asemenea, pe durata pregătirii și desfășurării FestivaluluiInternațional de Artă EUROPALIA 2019, Guvernul a decis constituirea Echipei EUROPALIA România, care va face selecția propunerilor de acțiuni și evenimente culturale relevante pentru realizarea programului cultural al României în cadrul festivalului, propuneri care vor fi supuse aprobării Comitetului director al Institutului Cultural Român.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.