Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diferența dintre pesimism și optimism economic: Franța a atins recordul datoriei, însă sub estimările Guvernului

caleaeuropeana.ro
Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire

Franţa a înregistrat anul trecut un nivel record al datoriei şi al deficitului sectorului public, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), dar datele sunt sub estimări după ce economia s-a contractat mai puţin decât se estima în planificarea bugetară a Guvernului de la Paris, transmite Reuters.

În 2020, deficitul public al Franţei a urcat la 9,20% din PIB, cel mai ridicat nivel din 1949, de la 3,10% din PIB în 2019, în timp ce autorităţile se aşteptau la un deficit de 10,20% din PIB. Datoria publică brută a ajuns la nivelul record de 115,70% din din PIB anul trecut, de la 97,60% în 2019, dar sub estimarea de 117,5% din PIB, în planificarea bugetară a Guvernului, scrie Agerpres.ro.

Citește și: S-ar pregăti debarcarea lui Vlad Voiculescu! USR-PLUS i-ar fi găsit deja înlocuitor

Datoria a crescut semnificativ anul trecut după ce Executivul de la Paris a cheltuit miliarde de euro pentru a sprijini firmele şi angajaţii din a doua economie a zonei euro în cea mai dificilă perioadă a crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

"Această măsuri ne permit să garantăm o redresare solidă a economiei după ce vom depăşi criza. Când activitatea economică se va redresa, va trebui să începem să reducem nivelul datoriei, să ţinem sub control cheltuielile publice şi să adoptăm reforme structurale", a afirmat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție: Cu ce se deosebește Cîțu de Dăncilă, dacă iese la declarații publice fără să aibă habar de materia respectivă?

Luna trecută, Insee a anunţat că economia franceză s-a contractat cu 8,40% anul trecut, mai puţin faţă de un declin de 10% estimat în planificarea bugetară a Guvernului de la Paris.

Pentru acest an autorităţile se aşteaptă la atenuarea deficitului, până la 6,70% din PIB, şi la creşterea datoriei până la 116,2% din PIB. În aprilie, Guvernul ar urma să publice noile estimări privind finanţele publice în 2021.

Citește și: Video. Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat, internat la Spitalul de Psihiatrie

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Citește și: Rareș Bogdan atenționează: Se încearcă atragerea cetățenilor europeni către idei precum egalitarism, desființarea proprietății, desființarea valorilor tradiționale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.