Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diferenţa reală între liderii îngenuncheaţi ai României şi tăria grecilor

revista presei

Ziarul Financiar:

Publicarea pachetului de măsuri pe care Grecia ar trebui să-l adopte ca să rămână în continuare credibilă în faţa finanţatorilor internaţionali arată cum România a fost îngenuncheată în 2009 şi 2010 deşi datoria publică era doar la 20% din PIB, în timp ce Grecia stă în pi­cioare la 170% datorie publică din PIB. Finanţatorii internaţionali cer Greciei abia acum majorarea TVA la încălţăminte, haine şi alte bunuri şi servicii -  în afară de mâncare şi apă -  de la 13% la 23%. Este uimitor cum o ţară aflată sub pre­siu­nea uriaşă a finanţatorilor internaţionali a reuşit în toată această perioadă să menţină TVA de 13% la majoritatea bunurilor şi ser­viciilor. Ce au făcut până acum FMI, Banca Mon­dială şi Comisia Europeană dacă nu i-au con­vins pe greci să ridice plafonul TVA de la 13% la 24% sau, de ce nu, la 27% ca în Ungaria? Înseamnă că pur şi simplu au mimat că cer reforme grecilor şi majorări de taxe. România în schimb, cu o datorie publică de doar 20% din PIB, a fost pusă să împrumute 20 de miliarde de euro în 2009 (15% din PIB) şi apoi a fost nevoită să taie salariile cu 25% şi să majoreze TVA de la 19% la 24% în 2010. Aici se vede diferenţa între liderii îngenuncheaţi ai României şi tăria grecilor în toată această perioadă, pentru că guvernul Tsipras a venit doar de câteva luni la putere, iar toată această rezistenţă la o soluţie drastică de majorare a TVA este de presupus că le-a aparţinut guvernelor anterioare.Este incredibil ca România, o ţară nemembră a zonei euro, stăpână pe moneda sa şi capabilă în ultimă instanţă să îşi finanţeze deficitele prin baterea de monedă proprie, ceea ce Grecia nu mai poate astăzi, de aici provenind practic toată încurcătura, să aibă TVA mai mare decât Grecia astăzi la majoritatea bunurilor şi serviciilor.Ce diferenţă de tratament! Este evident că apartenenţa la clubul zonei euro şi în general la clubul ţărilor dezvoltate în care a intrat în ultimele decenii a favorizat Grecia în această perioadă.  Iar România acum nu primeşte acceptul de la Comisia Europeană să micşoreze TVA de la 1 ianuarie 2016, cum nu a primit nici acceptul să micşoreze TVA la alimente de la 1 iunie 2015.Cu o datorie publică de 39% din PIB, suntem în continuare ţinuţi la uşă. În această atitudine de fapt se ascunde slăbiciunea fundamentală a Uniunii Europene: tratarea ţărilor periferice ca ţări de mâna a doua, iar a cetăţenilor acestor ţări drept cetăţeni de categoria a doua ai Uniunii Europene. Asta nu au aceptat grecii să devină şi nu acceptă. Nu mai vorbim de faptul că deşi îndatoraţi până peste cap şi-au păstrat băncile în proprietate, flota precum şi compania petrolieră naţională, ceea ce România nu a reuşit.

Evenimentul Zilei:

Duminică, 28 iunie 2015, seara, de la 21.30 la 23, la B1tv s-a desfășurat o emisiune crucială pentru situația din Coaliția de guvernămînt și, prin asta, evident, deosebit de importantă pentru întreaga scenă politică. E vorba de întîlnirea în direct, întîia oară nu după internarea premierului, dar chiar și după ani întregi dintre Victor Ponta și Gabriel Oprea...Să vedem ce semnale au vrut să dea cei doi: 1. Contrar aparențelor, Gabriel Oprea n-are ambiții de a fi altceva decît un simplu interimar. Pentru a semnala asta, Victor Ponta a dezvăluit că discută zilnic la telefon cu Gabriel Oprea, discuții în care se iau decizii privind guvernarea. Aflat în studio, Gabriel Oprea a confirmat că așa e. 2. Contrar declarațiilor din PSD, în chestiunea MRU, PSD dezleagă UNPR să voteze cu Klaus Iohannis, fără riscul unei ruperi a Coaliției. 3. Fiecare dintre membrii Coaliției are dezlegare să aibă o atitudine proprie față de Klaus Iohannis. Prin urmare, întîlnirile lui Gabriel Oprea cu Klaus Iohannis, știrile privind înțelegeri secrete ale UNPR cu președintele nu pot fi semnficate drept semne de rupere a Coaliției. 4. Pe Gabriel Oprea, PNL și Klaus Iohannis nu pot paria pentru o trădare de dragul postului de premier. Gabriel Oprea a insistat în chip ostenativ că nu vrea postul de premier în veci și nu că nu-l vrea pentru că e al lui Victor Ponta. A fost, cred, cel mai important semnal care s-a vrut dat prin această emisiune: Nu contați pe mine, pentru că nu mă puteți amăgi nici măcar cu postul de premier. Visul meu a fost să ajung director al SRI! 5. Binomul SRI-DNA a pariat, punînd la cale lovitura de stat de înlăturare a Guvernului Victor Pont prin intermediul DNA, pe trădarea lui Gabriel Oprea. Arătînd că nu vrea în veci să fie premier, Gabriel Oprea a lăsat să se înțeleagă că nici demisia lui Victor Ponta nu-l va face să-și schimbe decizia de a nu-i lua locul  premierului. Prin urmare, orice măsură abuzivă ar lua Binomul împotriva lui Victor Ponta, tot nu va duce la căderea Guvernului și aducerea la putere a unui Guvern SRI. Întîlnirea de duminică seara închide jocurile. PNL și Klaus Iohannis, dacă au pariat pe UNPR în răsturnarea Guvernului Ponta, trebuie să renunțe la asta. Generalul nu va trăda PSD. Și nu atît pentru că e General, ci pentru că UNPR ar avea numai de pierdut schimbînd tabăra. Generalul e conștient că ar fi folosit pentru spargerea Coaliției, după care i s-ar da un picior în fund.

RFI:

Viitorul Guvern al Republicii Moldova trebuie să fie format de grupările cu viziune proeuropeană spune prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, reales pentru al treilea mandat de primar al Chişinăului. El declară că negocierile pentru formarea unei eventuale coaliţii trebuie să fie echitabile, nu ca la piaţă. "Noi considerăm că trebuie să avem pe masă regulile de joc din UE în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii, obiectivele de guvernare scrise în detaliu, regulile de funcţionare ale coaliţiei, neadmiterea altor majorităţi, votatul la comun cu comuniştii, cu socialiştii sau cu alţii, atunci când nu-ţi convine poziţia membrilor alianţei, deci să nu se schimbe majorităţile niciodată şi să avem un algoritm de repartizare a portofoliilor, pe baza unei reguli clare, egale pentru toată lumea, nu ca la piaţă, cineva ia merele mari, altcineva ia merele mici, iar la urmă cuiva îi rămân doar cojile, frunzele sau gunoaiele", a declarat acesta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.