Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIICOT vrea să aibă propria unitate de analiză a informațiilor

daniel-horodniceanu

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri, 3 februarie, că instituția pe care o conduce a înaintat Ministerului Justiției un proiect de lege prin care vizează să-i fie creată o unitate proprie de analiză a informațiilor, precum și o unitate de cercetări în domeniul financiar, pentru a facilita confiscarea averilor obținute prin infracțiune.

„Este foarte important în perioada următoare - și DIICOT își propune asta prin proiectul de lege pe care l-a înaintat Ministerului Justiției - să își creeze o unitate proprie de analiză a informațiilor și o unitate de cercetări în domeniul financiar pentru confiscarea produsului infracțional”, a spus Daniel Horodniceanu la Digi24.

Mai mult, șeful DIICOT a afirmat că ar fi util și un aparat de poliție propriu, dând exemplul DNA care, în opinia sa, își datorează succesul și poliției judiciare.

Daniel Horodniceanu a vorbit și despre „disiparea autorității DIICOT” în materie de criminalitate organizată, odată cu noul Cod Penal, referindu-se la faptul că și alte parchete pot avea competențe în domeniu.

„E un deziderat al nostru. Trebuie să plecăm de la ideea că crima organizată din România a fost dezarticulată prin modificarea legii 39/2003. La momentul 2004, prin legea 508, DIICOT era singurul care gestiona infracțiuni de criminalitate organizată. Prin schimbarea Codului Penal în 2014 s-a disipat autoritatea DIICOT-ului în domeniu. Și alte unități de parchet pot lucra dosare cu specific de crimă organizată, dar pe altă competență. Articolul 2 din legea 39, care stabilea infracțiunile grave, a rămas caduc, pentru că nu mai sunt date în competența nimănui în mod special”, a spus Horodniceanu.

Referitor la confiscarea bunurilor ilicite, procurorul-șef al DIICOT  a apreciat că „e nevoie de o schimbare de viziune”:

„Să mergem pe viziunea europeană de produs infracțional, și nu de pagubă sau prejudiciu, în sensul de a reuși ca după tragerea la răspundere penală sau în același moment să-i putem confisca și produsul infracțiunii. E de esența structurilor specializate din Ministerul Public să poată să nu lase produsul infracțional în mâna infractorului, pentru că degeaba îl tragi la răspundere, dacă îi lași banii. Nu e doar daună, inclusiv fructe pe care dauna lui le-a produs. Am eleborat deja un proiect, care este pe masa Ministerului de Justiție. E în discuție, o să vedem în perioada următoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.