Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilema bulgărească - De ce UE preferă să cumpere petrol rusesc via Turcia și nu îl ia direct din Bulgaria?

Arab News
petrol rusia

Chiar dacă statul preia conducerea operațională a Lukoil Neftohim, așa cum a făcut Italia, asta nu va rezolva în niciun caz problema logistică a rafinăriei cu privire la aprovizionarea cu petrol diferit de cel rusesc, a reieșit din spusele ministrului bulgar al energiei, Rosen Hristov, pentru postul Nova TV.

La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul a permis companiei Lukoil Neftohim să vândă carburanți către UE și terțe state până în martie 2023, în pofida opiniei Bruxelles-ului că derogarea pentru Bulgaria nu prevede astfel de exporturi. Compromisul pentru țara noastră a fost făcut, pentru ca rafinăria să poată satisface consumul intern.

Cu toate acestea, Hristov a comentat că guvernul încă nu are un răspuns oficial de la Comisia Europeană dacă rafinăria își poate continua exporturile și după data de 5 decembrie. Potrivit ministrului, se lucrează activ pentru o soluție fundamentală la problema logisticii. Potrivit acestuia, acest lucru se poate realiza prin reluarea proiectului conductei petroliere Burgas - Alexandroupolis și astfel rafinăria va putea fi alimentată cu petrol alternativ.

Guvernul a reușit să convingă Lukoil că este mai bine să-și plătească taxele în Bulgaria. „Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, rafinăria trebuie să funcționeze și să aibă aprovizionare cu combustibili la prețuri acceptabile”, a comentat Hristov. El a adăugat că UE cumpără în prezent produse petroliere de proveniență rusească din Turcia și nu este clar de ce nu dorește să le cumpere din Bulgaria, potrivit Duma citată de Rador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.