Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dimitri Medvedev vine cu o nouă explicație pentru invadarea Ucrainei: Programul nuclear al Kievului ar fi principalul motiv

canberratimes.com.au
medvedev

Decizia Rusiei de a-și desfășura operațiunea militară specială a fost afectată în mare măsură de amenințările Kievului de a-și relua programul nuclear, a scris luni secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe pagina sa VKontakte.

El a afirmat că regimul de la Kiev „plânge amar de decizia Memorandumului de la Budapesta din 1994 privind retragerea arsenalului nuclear [Ucrainei] moștenit de la URSS, aflat pe teritoriul lor”. „Și, de asemenea, [liderii ucraineni au spus] că l-ar fi folosit împotriva noastră și a propriilor lor cetățeni cu o plăcere diabolică”, a subliniat Medvedev. „Ceea ce au făcut aluzie fără ambiguitate atunci când au amenințat că vor relua programul nuclear, care a declanșat în mare parte operațiunea militară specială”, a scris el.

Acestea fiind spuse, Medvedev, care a fost președinte al Rusiei (2008-2012) și prim-ministru al națiunii (2012-2020), a remarcat că toți președinții ucraineni, de la Leonid Kravchuk la Vladimir Zelensky, au descris mai târziu că Ucraina respinge arsenalul nuclear ca o măsură forțată. „deși Kievul nu avea mijloace pentru a-și menține „puterea” pe care au obținut-o din întâmplare”. Medvedev a mai remarcat faptul că decizia de a scoate arsenalul nuclear din Ucraina a fost luată sub o presiune puternică din partea Washingtonului.

El a citat Africa de Sud ca exemplu contrastant, care a fost „prima și singura țară care deține arme nucleare, potențialul de a le produce, complexul de comandă și mijloacele de livrare pentru a lua o decizie politică importantă de a respinge toate acestea în mod voluntar”. „După care a aderat la TNP (Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare – TASS) și a devenit unul dintre inițiatorii încheierii Tratatului african privind zona liberă de arme nucleare (Tratatul de la Pelindaba) în 1996”, a adăugat el. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei a mai remarcat că guvernul democratic venit la putere după căderea apartheidului „a adoptat o atitudine responsabilă și suverană față de poporul lor, țările vecine și întreaga comunitate globală și în prezent nu regretă alegerea făcută. făcut acum 30 de ani; este mândru de asta și oferă altora o cale cu propriul lor exemplu.”

„Tocmai de aceea Africa de Sud este astăzi cel mai important reprezentant al arhitecturii globale a unei noi ordini mondiale multipolare în curs de formare. Pretoria, la egalitate cu Rusia, China, India și Brazilia, este un element cheie al BRICS bine coordonate. mecanism”, a concluzionat Medvedev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.