Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din cauza riscurilor la adresa stabilităţii financiare, FMI cere statului El Salvador să renunţe la Bitcoin ca mijloc de plată

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internaţional a cerut statului El Salvador să renunţe la bitcoin ca mijloc de plată, din cauza riscurilor la adresa stabilităţii financiare, transmit DPA şi Xinhua, citat de Agerpres.

El Salvador este prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, în septembrie 2021. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.

Dar FMI a avertizat ţara din America Centrală că adoptarea bitcoin "determină riscuri majore pentru integritatea sistemului financiar şi a pieţelor, pentru stabilitatea financiară şi protecţia consumatorilor". De asemenea, creează "datorii contingente", conform FMI.

Aproximativ 70% din cei şase milioane de rezidenţi din El Salvador nu au acces la serviciile financiare tradiţionale. Mulţi depind de banii trimişi de rudele care lucrează în Statele Unite.

De asemenea, FMI a avertizat asupra actualelor politici din El Salvador, în condiţiile în care datoria publică a ţării ar urma să crească la aproximativ 96% din PIB în 2026, "pe o cale nesustenabilă".

"Autorităţile trebuie să implementeze începând din acest an măsuri de consolidare fiscală şi în domeniul cheltuielilor, menite să restabilească sustenabilitatea fiscală şi să pună nivelul datoriei pe o traiectorie descendentă fermă", a precizat FMI.

Recent, preşedintele salvadorian, Nayib Bukele, şi-a anunţat dorinţa de a construi un 'Bitcoin City', un nou oraş alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi construit prin emiterea de obligaţiuni în bitcoin.

"Din cauza riscurilor, bitcoin nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Staff-ul FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin şi înăsprirea reglementării şi supervizării pentru acest noi ecosistem de plată", se mai arată în raportul FMI.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.