Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dincolo de cortină! Liderii USR își apără judecătorul: 'Vom sesiza Comisia Europeană despre aceste grave derapaje'

Academia Cațavencu
danilet

Liderii USR calcă în picioare independența justiției, după excluderea excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. Stelian Ion, fost ministru USR al Justiției, anunță că va sesiza Comisia Europeană pe tema unei decizii a unei instanțe (disciplinare) din România. Fostul ministru îl ia la țintă pe judecătorul Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, dar și pe judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare. Cu privire la acesta din urmă, Stelian Ion lansează și o minciună, susținând că ar fi fost pus în funcție de PSD. În realitate, Netejoru ocupă funcția de șef al IJ în urma unui concurs organizat de CSM.

„Au reușit să dea o lovitură dură magistraților care susțin reforma sistemului judiciar! Este grav și periculos ce se întâmplă la CSM.

Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri tot mai nocive, a propus excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură. Pretextul? Postări pe TikTok care țin de viața privată a magistratului. Propunerea a fost adoptată de Secția pentru judecători a CSM la limită de voturi. Fără votul președintelui CSM, Bogdan Mateescu, acest linșaj judiciar nu ar fi avut succes.

Nu este singura sancțiune aberantă luată la propunerea Inspecției Judiciare de către CSM, au fost date și altele controversate, care au căutat nod în papură magistraților reformiști. Alte cercetări sunt pe rol.

Este o adevărată acțiune de răzbunare și epurare prin înlăturarea sau reducerea la tăcere a magistraților care, ne amintim bine, în plin asalt legislativ împotriva justiției au îndrăznit să ia atitudine, să comenteze, să spună adevărul și să sesizeze instanțele europene.

Președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, încă în funcție doar pentru că au fost separate în acest an alegerile pentru noua conducere de prezentarea raportului de activitate al actualei conduceri, are de dat explicații pentru atacul tot mai intens împotriva magistratilor.

Ceea ce se întâmplă la Inspecția Judiciară și la Secția pentru judecători a CSM este, totodată, și rodul semnalelor politice transmise pas cu pas către sistemul judiciar: menținerea SIIJ, blocajul din jurul legilor justiției, eliminarea discursului anticorupție sau păstrarea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecției judiciare în ciuda activității controversate și a bilanțului care marchează ineficiența acestei structuri.

Astăzi, Inspecția judiciară și Secția pentru judecători a CSM au reușit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze. Vom sesiza Comisia Europeană despre aceste grave derapaje. Începe o perioada foarte grea, lumea e obosită și preocupată de multe alte probleme, dar răspunsul nostru trebuie să fie ferm dacă nu vrem să trăim într-un stat în care mafia politică domină absolut tot și în care justiția e redusă la tăcere.

CSM și Inspecția Judiciară trebuie reformate din temelii pentru că s-au transformat în adevărate inchiziții care servesc mai degrabă interesele politicienilor corupți”, scrie Stelian Ion pe Facebook.

CONTEXT

Judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj, a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Danileț a fost sancționat pentru manifestările de pe rețelele de socializare, în baza art. 99 din Legea 303/2004. Judecătorul a fost găsit vinovat de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Minuta deciziei CSM, AICI!

Concret, Danileț a fost sancționat pentru înregistrările video publicate pe rețeaua de socializare TikTok. Judecătorul a apărut în ultimii doi ani în mai multe înregistrări pe TikTok în timp ce tundea un gard viu, făcea mișcări de karate în piscină sau manevra un nunceak (armă de origine japoneză) pe o plajă.

Este a doua sancțiune discplinară pentru judecătorul Cristi Danileț. Anterior, acesta a fost sancționat cu reducerea indemnizației cu 5% pentru două luni, tot pentru postări de pe rețelele de socializare. Sancțiunea a fost menținută de ÎCCJ. Mai mult, Danileț mai are un dosar disciplinar în curs de judecată la CSM, în urma dezvăluirilor din serialul „Justice leaks”, publicat de stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.