Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dîncu, despre avionul care a intrat ilegal în spaţiul aerian românesc: 'Noi am ridicat, conform legii, MIG-urile. Nu a existat în niciun moment un pericol'

avion suspect

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a oferit noi detalii duminică, la B1 Tv, despre incidentul de miercuri seară cauzat de avionul care a intrat ilegal în spaţiul aerian românesc. Acesta a precizat că au fost respectate toate procedurile în vigoare și s-a constatat faptul că avionul nu reprezintă un pericol.

„Am spus că este un eveniment neprevăzut, un eveniment care este rar și nu vine din desfășurarea normală a lucrurilor. După anul 2001, împotriva terorismului de tip aerian s-au schimbat foarte multe reguli, atât în lege, cât și în legile apărării și s-au construit mecanisme pentru acest lucru. După 2001 s-a născut conceptul de poliție aeriană, 24 de ore din 24 există un comandament la nivelul întregului NATO, sunt comandamente naționale și avioanele care au sosit la noi, cele 24 de eurofightere plus avioanele noastre sunt tot timpul pregătite pentru asta.

Când s-a întâmplat asta noi am intrat în procedura renegate, se activează un comandament național, când apare un avion care nu este identificat, se ridică două aparate de zbor pentru a-l intercepta. Eu am un telefon special în legătură cu asta și împreună cu șeful armatei și cu comandamentul comunicăm tot timpul asupra hotărârilor pe care trebuie să le luăm”, a explicat ministrul.

Vasile Dîncu a mai spus că avionul a fost oprit pentru alimentare, însă până la sosirea polițiștilor, acesta și-a luat zborul.

„Era un avion care a venit din Lituania, a aterizat undeva pentru a alimenta cu canistrele și până să vină poliția să îi ridice au ridicat avionul și au plecat. Era un avion care a zburat la joasă înălțime. Noi am ridicat, conform legii, MIG-urile. Nu a existat în niciun moment un pericol. În momentul când nu ai sesizat un pericol real, iei o decizie în funcție de indicatori”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.