Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Direct de la DNA: Ce dezvăluiri fac procurorii despre Cristian Popescu Piedone și alte 3 femei

piedone

Cristian Popescu Piedone şi cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului prin care fostul primar al sectorului 4 a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA.

"Inculpaţii nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului şi nu au indicat participarea lor la săvârşirea faptelor, ci au dat o interpretare diferită caracterului penal al acestora şi urmărilor produse. În esenţă, inculpaţii au susţinut că autorizarea celor două societăţi comerciale a fost realizată conform legii şi activitatea lor nu are legătură cu urmările. Aceste apărări nu pot fi reţinute, în condiţiile în care din probele administrate rezultă cu claritate că autorizarea încălca flagrant atribuţiile lor de serviciu şi a constituit factorul favorizant al urmărilor", se arată în rechizitoriu.

Citește și: La Turceni se întâmplă toate: Trei elevi s-au filmat în timp ce făceau orgii sexuale

Piedone a susţinut, în declaraţiile date pe parcursul anchetei, că nu avea de unde să ştie ce avize trebuie să solicite angajaţii de la serviciul de specialitate pentru eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare, deoarece era responsabilitatea acestora, conform hotărârilor Consiliului Local şi legislaţiei în vigoare.

"Eu primesc de la serviciul de specialitate două mape, una cu acorduri şi una cu autorizări şi nu pot preciza acum dacă au fost situaţii în care eu am semnat în aceeaşi zi şi acorduri şi autorizaţia pentru aceeaşi societatea. Eu nu mă uit pe denumirea societăţii şi semnez doar şi pun ştampila", a susţinut fostul edil într-una dintre declaraţiile date la DNA.

Citește și: Cum ar arăta Pământul dacă toată gheața s-ar topi / VIDEO

Inculpata Luminiţa Larisa Ganea a afirmat că a acţionat aşa cum a fost instruită de către şefa sa de serviciu, Aurelia Iofciu, iar aceasta din urmă a declarat că a procedat conform unei hotărâri a Consiliului Local, în care nu era menţionată în mod expres obligativitatea existenţei avizului de securitate la incendiu înainte de autorizare.

"Aceste împrejurări nu pot înlătura răspunderea penală pentru faptele săvârşite, având în vedere că atribuţiile care reveneau inculpaţilor în virtutea funcţiei deţinute de fiecare impuneau exercitarea unei cenzuri proprii a documentaţiei depuse de fiecare solicitant şi a legalităţii actelor juridice la care au luat parte. Relaţia de subordonare ierarhică a unui funcţionar public nu are natura unei constrângeri morale şi poate fi avută în vedere exclusiv pentru eventuala circumstanţiere a pedepsei aplicate. De asemenea, existenţa unor departamente de specialitate la dispoziţia unui conducător al instituţiei publice nu înlătură răspunderea pentru actele de autoritate asumate şi efectele acestora", mai susţin procurorii.

Citește și: A fost filmat orgasmul unei femei de la început până la sfârșit / VIDEO

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul Colectiv.

El este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

Citește și: Dovada existenței extratereștrilor printr-o ecuație a oamenilor de știință

În dosar, au fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul primăriei, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4: Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moţoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu.

Potrivit DNA, infracţiunea de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reţinută în sarcina inculpaţilor constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Citește și: DNA suferă o nouă înfrângere: Gheorghe Nichita a câștigat în fața procurorilor

DNA precizează că primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Cristian Popescu Piedone, conform procurorilor, a încălcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g şi dispoziţiile din Legea 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, şi la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Citește și: Liviu Dragnea îl pune la punct pe Victor Ponta: 'Nu se lasă, nu se dă, nu se face cadou'

Inculpatele Iofciu şi Ganea l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat, mai arată DNA.

"Omisiunea verificării de către inculpaţi a îndeplinirii cerinţelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative, care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30 octombrie 2015, în condiţiile izbucnirii incendiului în club. În acest fel există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus părţilor civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, sectorul 4", susţin procurorii citați fde agerpres.ro.

Citește și: DNA anunță o primă concluzie în cazul tragediei de la clubul Colectiv: De ce au murit 64 de tineri

DNA mai menţionează că la data de 30 ianuarie 2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu şi Moţoc, primarul, cu încălcarea prevederilor legale, a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru o altă societate, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică, deşi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.