Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directiva privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

stiri.tvr.ro
ANPC

Directiva europeană privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE a fost publicată, în data de 4 decembrie 2020, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, termenul de transpunere fiind 25 decembrie 2022, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Citește și: Dacian Cioloș reacționează! ‘E primul gest de decenţă şi normalitate în Guvernul condus de Viorica Dăncilă’

"Directiva urmăreşte să contribuie la funcţionarea pieţei interne şi la atingerea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor, permiţând entităţilor calificate care reprezintă interesele colective ale consumatorilor să introducă acţiuni în reprezentare atât pentru obţinerea unor măsuri de încetare, cât şi pentru obţinerea unor măsuri reparatorii împotriva comercianţilor care încalcă dispoziţiile legale în vigoare, din domeniul protecţiei consumatorilor. Respectivele entităţi calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unei astfel de conduite ilicite şi pot solicita remedieri precum o despăgubire, o reparare sau o reducere de preţ", se menţionează în comunicat.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 24 de luni pentru a transpune directiva în

legislaţiile lor naţionale şi alte şase luni pentru a o aplica. Noile reguli se vor aplica acţiunilor reprezentative introduse la data aplicării sau după această dată.

Termenul de transpunere este 25 decembrie 2022, iar statele membre aplică măsurile respective de la 25 iunie 2023, precizează ANPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.