Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Asociaţiei Presei Independente: Moldova continuă să fie ținta propagandei străine, iar Igor Dodon este un generator de fake news

stiri.md
Igor Dodon

„Republica Moldova a fost şi rămâne ţinta propagandei străine, în special a propagandei pro-Kremlin, prin instituţiile media retransmise aici, prin grupurile de interese, politice, feţele bisericeşti, care sunt actori de influenţă ai Federaţiei Ruse în Republica Moldova”.

Declarația aparține lui Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente (API), și a fost făcută la emisiunea „Punctul pe AZi”, ediția din seara de marți, 15 februarie curent, de la TVR Moldova. El a adăugat că fostul preşedinte Igor Dodon era însuşi generator de fake-news-uri. „Acum, situaţia este diferită şi mă bucur că există apel din partea autorităţilor către cetăţeni să se informeze corect”, transmite Realitatea.md.

Petru Macovei a explicat că, în perioada de criză prin care trece Republica Moldova, este important ca informaţia să fie diseminată, pentru a alege informaţia echilibrată în detrimentul celei propagandistice. „Din păcate, consumatorii de produse mediatice din Republica Moldova sunt dublu oropsiţi. Pe de o parte sunt victime ale propagandei ruseţti, prin multitudinea de media, pe de altă parte, avem holdinguri mediatice care sunt generatoare de fake-news-uri”.

Potrivit acestuia, fostul preşedinte Igor Dodon era el însuşi generator de fake-news-uri. „Jurnaliştii trebuiau să dezmintă cu regularitate afirmaţiile pe care le făcea în discursurile publice. Acum, situaţia este diferită şi mă bucur că există apel din partea autorităţilor către cetăţeni să se informeze corect. Din păcate, mulţi oameni s-au obişnuit să se informeze de la un singur post de televiziune, dar este important ca oamenii să se informeze din surse diferite”.

Oxana Iuteş, vicedirector şi consilier pe calitatea conţinutului media la „Internews” în Republica Moldova, prezentă la aceeași emisiune, este de părere că în Republica Moldova au fost şi vor fi surse credibile de informare. „Avem jurnalişti oneşti, care îşi fac onest meseria, care demască tot felul de scheme de corupţie, avem organizaţii media independente care încearcă să supravieţuiască lipsei de finanţare sau a personalului calificat. Dar conţinut există, surse din care ne putem informa corect în fiecare zi din ştiri lucrate bine”.

Totodată, printr-o intervenţie prin skype, Ioana Avadani, preşedintele Centrului Independent de Jurnalism din România, a afirmat că, în ce priveşte dezinformare, în România situaţia este puţin diferită faţă de cea din Republica Moldova. „Noi nu suntem ţinta unui atac direct din partea Rusiei, Evident, există şi la noi narative pe care le găsim în arsenalul rusesc, dar nu există volumul acesta colpeşitor de informaţie venită pe canalele de limbă rusă sau de inspiraţie rusească”.

Și deputatul Virgil Pâslariuc a menţionat că Republica Moldova se află în prima linie a atacului informaţional şi este nevoie de o ajustare a legislaţiei. „La nivel legislativ, lucrăm la o ajustare a legislaţiei care să forjeze capacitatea unor instituţii, cum ar fi Consiliul Audiovizualului sau a unor servicii specializate pentru a contracara afluxul masiv de informaţii false, de propagandă, care afectează securitatea Republicii Moldova”, a spus acesta, adăugând că modificări vor fi şi la capitolul sancţiuni, care să responsabilizeze furnizorii de informaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.