DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Directorul Clubului Câinilor Utilitari: 'Noua lege privind pensionarea animalelor de serviciu este binevenită'

animalzoo.ro
caine politie

Directorul Clubului Câinilor Utilitari, Vlad Popescu, a declarat, miercuri, că noua lege privind pensionarea animalelor de serviciu este binevenită și că, în conformitate cu vechea reglementare legală, ”câinii erau casați ca dulapurile”, iar cazul cailor era ”mai dificil și dramatic”.

”În conformitate cu vechea lege, câinii erau casați ca dulapurile. Adică ei erau scoși la licitație, și în urma licitației, dacă nu reușeau să-l vândă, la niște sume astronomice, pentru că trebuiau să justifice câți bani au băgat în acel câine, și pentru că nu-l cumpăra nimeni, erau dați spre adopție. Dar trebuiau urmate niște proceduri, care durau, abia după aceea avea dreptul fostul partener să-l adopte, ceea ce destul de des se întâmpla. În cazurile în care nu se găsea nicio formulă legală și se treceau toate procedurile, câinele era eutanasiat. Dar cei care se ocupau de acești câini erau cât se poate de oameni, în sensul că încercau să prelungeasă procedurile de adopție ca să le dea de mâncare în continuare, cât mai mult, și să nu-i omoare. Evident că au existat și câini absolut minunați, care au muncit 8-9 ani pentru o unitate, și care au ajuns să fie eutanasiați”, a declarat directorul Clubului Câinilor Utilitari, Vlad Popescu.

El a mai afirmat că noua lege este una normală și că ea trebuia adoptată mai de mult.

”Este foarte bine că o avem acum și blagoslovește ceea ce într-o măsură se întâmpla acolo unde oamenii aveau inimă. În majoritatea locurilor oamenii făceau totul pentru ca acești câini să îmbătrânească frumos. În special cel care a muncit lângă animal, pentru că el se îndrăgostea de câine. Acum legea spune așa: în momentul în care câinele și-a terminat cariera, este oferit spre adopiție, prioritate având fostul partener. Dacă nu vrea să-l ia nimeni, el este ținut în unitate, hrănit și dus la veterinar până la sfârșitul vieții. Cel mai dificil și dramatic era în cazul cailor, aici era suferința cea mai mare, pentru că aceste animale nu putea fi luate acasă. În multe cazuri caii ajungeau pe la diverși indivizi, puși să tragă fiare, asta după ce ani de zile au muncit pentru o unitate”, a adăugat Vlad Popescu.

Legea nr. 217/2019 privind întreţinerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului scoase din funcțiune sau declasate care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România a apărut în Monitorul Oficial pe 15 noiembrie și se va aplica de la 1 ianuarie 2020.

Răsturnare de situație la Ministerul Apărării: de unde se iau bani pentru a plăti sistemul Patriot

„Ținând cont de activitatea extenuantă pe care o desfăşoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viaţă şi condiţiile necesare de adăpost şi hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege, propunere inițiată de actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Legea, adoptată de Camera Deputaților pe 15 octombrie, cu unanimitatede voturi, prevede următoarele beneficii pentru animalele de serviciu scoase din activitate:

-dreptul la îngrijire pe viaţă, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitatea de mișcare;

-cazarea la unitatea unde animalul de serviciu şi-a desfăşurat activitatea sau în alte locații aparținând aceleiași instituții sau autorități publice, pe toată durata vieţii sau până la adopţie;

-asigurarea condiţiilor necesare pentru a fi adoptate (instructorii animalelor de serviciu au prioritate la adopţie).

În ceea ce privește adopția acestor animale, ea se va face gratuit, instituțiile publice urmând să facă publice aceste informații, pe site-urile proprii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.