Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, eliberat din funcţie

frontex

Cererea de demisie a lui Fabrice Leggeri din funcţia de director executiv al Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a fost acceptată şi se aplică imediat, a anunţat vineri consiliul de administraţie al agenţiei, după noi acuzaţii de încălcări ale drepturilor migranţilor şi comportament inadecvat, relatează dpa.

Frontex şi Leggeri în special sunt de multă vreme criticaţi pentru aşa-numitele respingeri ilegale ale migranţilor în Marea Mediterană. Francezul conduce Frontex din 2015, potrivit Agerpres.ro.

El a fost din nou pus sub presiune în această săptămână, după ce o investigaţie asupra unor presupuse incidente în largul insulelor greceşti a fost dată publicităţii de un consorţiu de organizaţii media europene majore.

Membri executivi ai conducerii agenţiei cu sediul la Varşovia ar fi acoperit faptul că poliţiştii de frontieră eleni i-au dus pe refugiaţi înapoi în largul mării. O astfel de acţiune este contrară legii internaţionale, notează dpa.

Ancheta publicată miercuri de cotidianul Le Monde şi de Lighthouse Reports a demonstrat că, în perioada martie 2020 - septembrie 2021, Frontex a înregistrat respingerile ilegale de migranţi petrecute în apele teritoriale ale Greciei drept simple "operaţiuni de împiedicare a plecărilor, efectuate în apele teritoriale turce".

Leggeri a fost vizat şi de un raport al OLAF (Oficiul de luptă antifraudă al UE) care, potrivit Le Point, îi reproşează practic că ''nu a respectat procedurile, a dat dovadă de lipsă de loialitate faţă de Uniunea Europeană şi de un prost management personal".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.