Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul general al Depogaz cere producătorilor să informeze ce cantităţi de gaze naturale sunt necesare pentru consum anul viitor

Directorul general al Depogaz, Vasile Cârstea, cere producătorilor să informeze ce cantităţi de gaze naturale sunt necesare pentru consum anul viitor, pentru a avea predictibilitate în stabilirea preţului de înmagazinare.

"Am făcut cerere din luna august la mai mulţi producători din piaţă, ca să ni se pună la dispoziţie cantitatea de gaz necesară pentru consumul tehnologic şi cantitatea de energie electrică pentru consumul tehnologic al instalaţiilor pe care le operăm.. Din piaţa de gaze şi energie nu am primit răspunsurile necesare, astfel încât să avem şi noi predictibilitte în stabilirea tarifului de înmagazinare pentru perioada următoare a anului următor. Avem contract (...) cu producători şi furnizori din piaţă, pe un an de zile, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie", a spus Cârstea, miercuri, la Comisia economică din Senat, coraportor la OUG 119/2022 privind energia.

Potrivit site-ului Depogaz, societatea are aproximativ 90% din capacitatea activă totală de înmagazinare a României, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a afirmat că există "multe mecanisme artificiale" prin care preţul gazului este crescut.

"Mi se pare absolut nepermis ca această discuţie să aibă loc la Comisia economică şi nu la Ministerul Energiei. La Societatea Depogaz acţionar majoritar este Romgaz. Să auzim aici că Romgaz nu a făcut un contract cu societatea pe care o are... Preţul final al gazului pe care îl plătim cu toţii este influenţat de acest mecanism care nu funcţionează între Romgaz şi Depogaz. (...) Solicitările celor de la Depogaz le vom introduce în textul ordonanţei, pentru că, iată, descoperim că sunt multe mecanisme artificiale prin care preţul gazului este crescut", a spus Zamfir.

Întrebat dacă este posibil ca Ordonanţa 119/2022 să fie amendată astfel încât şi lanţurile comerciale să poată beneficia de un preţ plafonat al energiei electrice, Zamfir a spus: "Nu poate statul român, că nu e sac fără fund, să plătească energia pe care o consumă marile lanţuri comerciale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.