Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dirijorul Cristian Măcelaru: 'Cel mai important lucru pentru mine este să continui ceea ce s-a construit deja la Festivalul şi Concursul Enescu'

http://www.telegrafonline.ro
Festival George Enescu

Directorul artistic al Festivalului şi Concursului 'George Enescu', Cristian Măcelaru, a afirmat marţi că îşi doreşte să continue ceea ce s-a construit deja în privinţa organizării şi desfăşurării acestor prestigioase evenimente.

"Cel mai important lucru pentru mine este să continui ceea ce s-a construit deja. Festivalul şi Concursul 'Enescu' au ajuns la un nivel internaţional ca brand, ca şi punct în care eu zic că cel mai important lucru este să îi menţinem vizibilitatea şi să menţinem ceea ce s-a creat deja în România", a spus Măcelaru într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Ministerului Culturii, potrivit Agerpres.ro.

El a anunţat că ediţia de anul viitor a Festivalului 'Enescu', care se va desfăşura timp de patru săptămâni, între 24 august şi 27 septembrie 2023, va cuprinde, în premieră, o serie de concerte pentru copii.

"Unul dintre momentele importante pe care le-am învăţat de la Enescu, ca şi pedagog, ca şi mentor, e faptul în care el a insistat întotdeauna să fie implicat în educaţia tinerilor. Pentru mine, acest lucru a rămas şi va continua să rămână un lucru important. De aceea, unul din primele lucruri pe care le vom adăuga în festival este o serie de concerte pentru copii. (...) Este un lucru care eu cred că lipseşte în societatea de astăzi, iar acest focus vreau ca să fie readus prin festival", a explicat Cristian Măcelaru.

Măcelaru a dat asigurări că şi la ediţia viitoare a Festivalului 'Enescu' "orchestrele mari, pe care ne-am obişnuit să le vedem, cum sunt cele din Viena, Concertgebouw, Paris vor continua să vină", fiind deja programate.

"Dirijorii mari vor continua să vină, dar am şi bucuria să spun că avem şi dirijori de 95 de ani până la dirijori care sunt la începutul carierei, la 20, 22, 23 de ani, pentru că este un lucru important pentru generaţia tânără din România să vadă modele de oameni care sunt de vârsta lor. E un lucru important şi e un lucru frumos. Dorinţa mea este ca fiecare persoană, fiecare cetăţean din Bucureşti, din România, din Europa să găsească măcar un spectacol la care să vrea să meargă în festival. Măcar unul. De aceea prezentăm muzică de tot felul, de la Mozart, la muzică din lumea arabă, la muzică contemporană, la muzică veche şi îmi doresc ca fiecare să găsească un spectacol. Iar apoi, în ediţia care urmează, să vină la două, apoi la trei", a arătat directorul.

Cristian Măcelaru a mai spus că la ediţia 2023 a Festivalului 'Enescu' "vor reveni schimbate puţin" Concertele de la Miezul Nopţii.

"Şi vor reveni schimbate puţin în ceea ce prezintă. Adică, fiecare concert va fi o introducere într-o lume nouă. De aceea, va fi şi muzică nouă şi muzică ce are puţin de-a face cu muzica clasică, dar prezentată într-un fel în care arată ca şi concert, ca să spun aşa. Şi ce îmi doresc pentru aceste concerte este să fie un motiv pentru cei care vor să descopere ceva inedit, care nu ştiu la ce să se aştepte, dar să vină la aceste concerte şi să descopere ceva frumos", a adăugat Măcelaru.

Totodată, directorul artistic al Festivalului şi Concursului 'George Enescu' a anunţat că s-a început o colaborare cu Askonas Holdt, "cea mai importantă agenţie de impresariat din lume", care va ajuta la "ghidarea" tinerilor laureaţi ai Concursului 'Enescu'.

Managerul interimar al ARTEXIM, Cristina Uruc, a anunţat că, în acest an, competiţia va începe pe 4 septembrie, "exact la 64 de ani de la debutul primei ediţii a Festivalului şi Concursului 'Enescu'".

"Anul acesta concursul se va desfăşura între 4 şi 18 septembrie. Vom avea trei finale - violoncel, vioară şi pian, un concert de gală în deschidere şi cinci recitaluri susţinute de membri ai juriului şi de foşti laureaţi ai Concursului 'Enescu'. Am avut peste 100 de înscrieri din 32 de ţări, dintre care semifinalişti sunt 34 de concurenţi, 16 fiind români. Valoarea totală a premiilor este de 120.000 de euro", a mai spus Cristina Uruc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.