Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dirijorul Cristian Măcelaru: 'Festivalul Enescu va continua să rămână această flacără vie care aduce onoare acestui nume'

http://www.telegrafonline.ro
Festival George Enescu

Dirijorul Cristian Măcelaru, nominalizat pentru preluarea direcţiei artistice a Festivalului Internaţional George Enescu, a declarat marţi seară că această manifestare trebuie să aibă în continuare impactul global actual.

"Pentru mine, Festivalul Enescu rămâne şi va continua să rămână această flacără vie care aduce onoare acestui nume, Enescu, şi în acelaşi timp dovedeşte un lucru care este atât de greu de înţeles în lumea întreagă: faptul că în ţara noastră, în România, poate ne-am aştepta să încercăm să facem ceva care nu ar avea un impact global atât de evident, dar uite că reuşim şi am reuşit până acum să creăm acest eveniment cultural care este unic, e global şi are un impact atât de frumos în lumea întreagă. Şi de aceea, importanţa numărul unu pentru mine este ca acest festival să continue să aibă acelaşi impact global", a afirmat dirijorul.

Cristian Măcelaru a mărturisit că Festivalul Enescu are o valoare sentimentală şi vrea să fie sigur că acesta va continua.

"Pentru mine este şi un impact sentimental, pur şi simplu. E atât de frumos să putem veghea aceşti artişti care vin şi colaborează şi cu toţii îşi doresc să creeze acest festival. Este chiar emoţionant, când ne gândim la efortul depus din partea tuturor artiştilor şi din partea celor care organizează, dar şi din partea artiştilor care vin la festival şi o fac din dragoste, exact aşa cum s-a spus de multe ori deja. Este un lucru care este atât de frumos şi în primul şi în primul rând vreau să fiu sigur că se continuă cu aceeaşi intensitate, cu aceeaşi dedicare cu care s-a făcut până acum, pentru a putea ridica nivelul artistic a ceea ce se întâmplă în festival. Suntem la un început de drum. Aştept şi îmi doresc să văd echipa cu care voi colabora (...) ca să putem continua această călătorie a festivalului. La punctul prezent, mai important este să ne uităm la lucrurile care s-au realizat deja şi la lucrurile pe care trebuie să le păstrăm şi să le continuăm. Eu spun că muzica lui Enescu are o prioritate enormă în festival (...) iar apoi aceste colaborări globale, care de fapt au definit viaţa lui Enescu", a mai spus Cristian Măcelaru.

Organizatorii Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu au marcat marţi, printr-un eveniment special, organizarea cu succes a ediţiilor din 2020/2021 şi încheierea mandatului directorului executiv, cel care le-a relansat şi dezvoltat după căderea comunismului, Mihai Constantinescu.

În cadrul evenimentului, intitulat "Enescu în pandemie. Reinventare şi moştenire", au fost prezentate în premieră filmele despre ediţiile din pandemie ale Concursului şi Festivalului Enescu, care s-au desfăşurat în 2020/2021, în ciuda crizei sanitare, dar cu protejarea sănătăţii artiştilor, publicului, jurnaliştilor şi organizatorilor.

Printre invitaţii evenimentului, moderat de Oana Marinescu, director Oma Vision, s-au numărat: Mihai Constantinescu, filosoful şi eseistul Andrei Pleşu, ministru al Culturii în perioada preluării de către Mihai Constantinescu a misiunii organizării Festivalului Enescu, violonistul Valentin Şerban, câştigător al Secţiunii Vioară la Concursul Enescu 2020/2021, dirijorul Gabriel Bebeşelea, care a dirijat premiera românească "Strigoii" la Festivalul Enescu 2021, realizatoarea de film Denisa Morariu Tamaş, care de ani de zile urmăreşte Festivalul şi Concursul Enescu, din partea echipei Paradigma Film, istoricul Eugen Ciurtin, bun cunoscător al universului enescian şi iubitor de muzică, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank.

La finalul serii, un moment emoţionant l-a constituit prezentarea unui scurt documentar dedicat lui Mihai Constantinescu, în care prestigioşi artişti care au evoluat pe scenele ediţiei 2021 ale Festivalului Enescu elogiază personalitatea directorului executiv al manifestării, potrivit Agerpres.ro.

"Apreciez enorm şi admir enorm ceea ce a reuşit domnul Constantinescu să facă. Nu pot să-mi imaginez Festivalul Enescu fără să-l văd pe el. Şi, de aceea, eu sper că va continua să fie implicat, într-o modalitate, într-o alta. Nici el nu cred că îşi poate imagina să nu fie implicat într-un fel sau altul. Cred că toată România îi datorează enorm de mult pentru curajul pe care l-a avut în primul rând să viseze la amploarea acestui festival, în ciuda faptului că sunt sigur că mai multe 'Nu-uri' au existat decât 'Da-uri'", mărturisea în film dirijorul Cristian Măcelaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.