Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discurs în Parlament - Tăriceanu ignoră prezentul și vorbește despre aspectele trecutului: 'Unirea a fost proclamată ca o reparație istorică'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu parlament

Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a susținut miercuri în Parlament că ziua de 1 Decembrie „e privită ca un eveniment dintr-o serie lungă de episoade care a dus la formarea statului național unitar al românilor”. În discursul său, liderul ALDE nu a făcut nici o referire la prezent, vorbind doar despre aspecte ale trecutului.

”Ziua de 1 decembrie e unanim și pe bună dreptate privită ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lungă de episoade ce au dus la constituirea statului național al românilor prin unificarea tuturor provincii istorice în care aceștia erau covârșitor majoritari. Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a românilor din Ardeal, Banat, Maramureș cu Regatul României. Este just ca la 1 Decembrie să celebrăm decizia românilor de acum un veac de a trăi împreună ca o națiune indivizibilă. Este tot atât de drept să-i comemorăm în fiecare zi de 1 Decembrie pe oștașii români care, prin jertfa de sânge, au adus mai întâi pe lume România ca stat suveran și independent și au făcut posibilă înfăptuirea României Mari”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că evenimentele de la Alba Iulia nu au fost însă doar expresia politică, ci și ”încununarea instituțională a unei revoluții naționale”.

Discursul integral susţinut de Klaus Iohannis în cadrul ședinței solemne a Parlamentului consacrate celebrării Centenarului Marii Uniri

”Unirea nu a fost atunci afirmată ca o împlinire metafizică a unui ideal secular, ci ca un act de luciditate politică, deopotrivă democratic în gândire şi radical în acţiune. Unirea a fost proclamată deopotrivă ca o reparaţie istorică şi ca un proiect de societate.(...) A sosit, așadar, poate timpul să convenim că 1 decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat. 1 decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul, în care s-ar cuveni să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al armatei ori al guvernelor”, a adăugat Tăriceanu.

El l-a citat pe Montesquieu, care a scris că adevăratul patriotism înseamnă să iubeşti legile țării tale.

”Desigur, dacă aceste legi îţi merită afecţiunea. Unde este libertatea, acolo este ţara mea, a întărit şi Benjamin Franklin. Ţine de noi, așadar, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuşi să ne lăsăm inspiraţi de principiile şi valorile din care s-a hrănit Rezoluţiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioţi adevăraţi şi să facem din România o patrie a libertăţii pentru toţi cetăţenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însufleţit Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a conchis președintele Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.