Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuţii la telefon între Boris Johnson şi Ursula von der Leyen despre Brexit şi covid-19

Agerpres
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a discutat luni seara cu preşedinta Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen, în contextul în care negocierile post-Brexit sunt blocate din cauza pescuitului, a declarat marţi o sursă europeană pentru AFP, potrivit news.ro.

Cei doi au evocat, de asemenea, situaţia pandemiei covid-19, potrivit sursei citate, în contextul în care Regatul Unit se confruntă cu răspândirea unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2, care a antrenat o suspendare a legăturilor regatului cu numeroase ţări.

UE încearcă marţi să-şi armonizeze, într-o reuniune a ambasadorilor Celor 27, măsurile impuse de statele membre cu scopul de a izola Regatul Unit.

Obiectul acestei armonizări este autorizarea cetăţenilor statelor membre UE care se află în prezent în Regatul Unit, a britanicilor cu reşdinţa în state membre UE şi a şoferilor camioanelor blocate în Regatul Unit să revină în UE - cu condiţia să efectueze un test PCR care să fie negativ cu covid-19, potrivit unui diplomat european.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte o recomandare în acest sens, iar statele membre UE urmează să se pronunţe cu privire la aceste ”întoarceri ţintite” în cadrul acestei reuniuni.

Citește și: Lumea executorilor abuzivi ZGUDUITĂ de DNA - Doi executori vor răspunde în fața judecătorilor pentru propriri ABUZIVE și spălare de bani

Regatul Unit - ameninţat de penurii - depunea marţi eforturi să iasă din această criză, mai ales cu Franţa, în vederea unei reluări a traficului de mărfuri peste Canaul Mânecii.

Negocierile în vederea unui acord comercial post-Brexit sunt în continuare blocate în dosarul sensibil al pescuitului - cu mai puţin de zece zile înaintea rupturi defintive între Londra şi UE.

Impasul în negocieri, care face să planeze din nou ameninţarea unui ”no deal”, urmează, de asemenea, să fie evocat în cadrul reuniunii ambasadorilor Celor 27 de către negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Barnier urmează să prezinte situaţia negocierilor şi în Parlamentul European (PE), care urmăreşte îndeaproape dosarul Brexitului.

Un eventual acord este necesar să fie ratificat de către PE pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie, însă eurodeputaţii consideră că este, de-acum, prea târziu.

Boris Johnson a reiterat luni seara că un ”no deal” ”ar fi mai satisfăcător pentru Regatul Unit”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.