Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disensiuni neaşteptate între Washington şi Seul. Trump le cere sud-coreenilor SĂ PLĂTEASCĂ

reuters
THAAD coreea de sud

Coreea de Sud a respins vineri propunerea preşedintelui SUA, Donald Trump, ca Seulul să achite un miliard de dolari pentru un scut antirachetă american pe care cei doi aliaţi îl instalează pe teritoriul sud-coreean cu scopul de a contracara ameninţările venite dinspre Coreea de Nord, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Primele elemente ale sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) au sosit deja în comitatul Seongju, la 250 km sud de Seul, suscitând indignarea Beijingului, în contextul unor puternice tensiuni în peninsulă.

Citeşte şi: Muntenegru ratifica vineri aderarea la NATO, pe fondul furiei Rusiei

Responsabili americani au declarat că scutul va deveni operaţional "în zilele următoare".

"Am informat Coreea de Sud că ar fi potrivit să plătească. Este un sistem de un miliard de dolari", a declarat Trump agenţiei Reuters. "Este fenomenal, distruge rachete direct pe cer", a mai spus el.

Washingtonul şi Seulul sunt legate printr-un tratat de securitate încă din vremea Războiului Coreii (1950-1953) şi peste 28.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud.

Seulul a replicat că - potrivit termenilor acordului asupra prezenţei americane în această ţară - Coreea de Sud pune la dispoziţie terenul pentru sistemul THAAD şi infrastructurile aferente, în timp ce Washingtonul trebuie să plătească pentru a-l desfăşura şi a-l face să funcţioneze.

"Nu există schimbare în această poziţie de bază", a comunicat Ministerul Apărării sud-coreean.

Germania INTERZICE parţial portul vălului islamic - VIDEO

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului şi avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opţiunea militară este "pe masă".

SUA tocmai au afirmat totuşi că este necesar să se înăsprească sancţiunile cu scopul de a se relua dialogul. Şeful comandamentului american în Pacific, amiralul Harry Harris, a spus că regimul de la Phenian trebuie "readus la raţiune, nu îngenuncheat".

Casa Albă aşteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a modera ambiţiile nucleare ale aliatului său, dar Beijingul este furios din cauza desfăşurării THAAD, care ameninţă - potrivit lui - echilibrul regional şi propriile sale capacităţi balistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.