Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispariția alarmantă a populațiilor de albine, o problemă foarte importantă și gravă pentru omenire

Catchy
albine

Este o veste îngrijorătoare faptul că populațiile de albine au suferit în ultimii ani, iar impactul este mai mare în cazul zonelor populate de oameni sau situate în apropierea lor. Albinele sunt esențiale pentru polenizarea plantelor, iar declinul populațiilor lor poate duce la scăderea producției de alimente și la pierderea diversității ecologice. Aceste probleme sunt cauzate de schimbările climatice, utilizarea pesticidelor, defrișările și alte activități umane care afectează habitatul și hrana albinelor.

Albinele, așa cum spune The Bee Conservancy, „se află în centrul supraviețuirii noastre”. Procesele agricole umane se bazează pe acești polenizatori prețioși, care joacă un rol esențial în creșterea culturilor pe care le mâncăm noi și animalele noastre. Ele joacă un rol la fel de critic și în sistemele alimentare naturale.

Cât de periculoasă este dispariția albinelor

Pe scurt, dacă pierdem albinele, pierdem o mulțime de plante, ceea ce înseamnă că pierdem pe rând o mulțime de animale, habitate și culturi. Nu e bine.

Studiul de 15 ani, care s-a încheiat anul trecut, a urmărit îndeaproape populațiile de albine și fluturi din trei zone diferite, îndepărtate, împădurite, din Pădurea Națională Oconee, din nordul Georgiei. După analizarea datelor, cercetătorii au putut concluziona că aproximativ 62,5% din populația inițială de albine a fost pierdută, în timp ce populațiile de fluturi s-au micșorat cu 57,6%, scrie playtech.ro.

Numărul speciilor de albine a scăzut și el, zona pierzând 39 la sută din biodiversitatea speciilor.

„Rezultatele noastre sugerează”, avertizează autorii studiului, „că scăderea accentuată a polenizatorilor ar putea să nu fie limitată la zonele care se confruntă cu perturbări antropice directe”.

Deși nu există o explicație clară a motivului pentru care aceste populații îndepărtate se micșorează, cercetătorii au prezentat câteva ipoteze. De exemplu, prezența speciilor invazive, în special a unei furnici invazive care se cuibărește în lemn, poate fi dăunătoare populației de albine din zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.