Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disputa continuă din cauza unor insule din Marea Chinei de Est - Japonia mută decisiv în fața Chinei

insule, marea chinei de est

Japonia înfiinţează o unitate specială de poliţie, dotată cu arme automate, pentru protecţia unor insule din Marea Chinei de Est, revendicate şi de China, a anunţat luni televiziunea publică NHK, preluată de Reuters, scrie agerpres.ro

Unitatea va avea baza în Okinawa, la 420 de km la est de insulele numite de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu, scrie sursa citată. 

"Presupunând scenarii care includ debarcarea ilegală a unui grup armat, vor fi desfăşuraţi poliţişti foarte bine instruiţi, echipaţi cu pistoale mitralieră", a transmis NHK, fără a preciza sursa informaţiilor.

Un oraș străvechi, pe cale de a fi scufundat. Turcia îl sacrifică pentru a face loc celui mai mare lac de acumulare din Europa


Forţele armate şi paza de coastă din Japonia şi-au întărit prezenţa în jurul insulelor disputate, însă potrivit televiziunii nipone este pentru prima dată când se creează în regiune o unitate pentru protecţia teritoriului respectiv. 

Agenţia Naţională de Poliţie nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea. În bugetul solicitat începând din aprilie anul viitor, sunt prevăzute 159 de posturi suplimentare de poliţişti în Okinawa şi Fukuoka, pentru reacţia la situaţii din insule îndepărtate. 

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate multă vreme de disputa asupra insulelor şi de istoricul agresiunii japoneze din al doilea război mondial. În 2012, un grup de activişti chinezi a debarcat pe una din insule şi a ridicat steagul Chinei, provocând indignare în Japonia, reaminteşte Reuters. Recent, cele două ţări au încercat să îşi amelioreze relaţiile; în octombrie anul trecut, premierul japonez Shinzo Abe a vizitat capitala chineză, ocazie cu care ambele părţi s-au angajat să îşi întărească legăturile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.