Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispută între Angela Merkel și Sigmar Gabriel pe Uniunea Europeană: Care e miza

merkel gabriel

Referendumul în urma căruia britanicii au ales părăsirea Uniunii Europene şi dezbaterea asupra viitorului blocului comunitar divizează şi guvernul german, a cărui tabără conservatoare condusă de cancelarul Angela Merkel susţine o Uniune Europeană cu mai multe viteze şi în care să se respecte regulile, în timp ce social-democraţii vice-cancelarului Sigmar Gabriel cer renunţarea la austeritate, relatează luni agenţia EFE.

'Nu este nicio nenorocire atunci când persoane inteligente discută despre cum poate UE să reacţioneze mai bine în faţa şocului referendumului britanic. Şi este de asemenea normal ca dinspre partide să vină propuneri diferite despre cum trebuie gestionată' această situaţie, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Citește și: Un bărbat a fost rănit de o rachetă…antigrindină: Cum a fost posibil

Dintre conservatori s-a evidenţiat ministrul de finanţe, Wolfgang Schaueble, care a estimat că în situaţia în care Comisia Europeană nu rezolvă rapid problemele, atunci guvernele vor trebui să ia decizii, chiar dacă nu toate statele membre vor subscrie acestor hotărâri, situaţie care ar implica o Europă cu mai multe viteze.

'Dacă Comisia nu face nimic, va trebui să acţionăm noi şi să rezolvăm problemele între guverne. Dacă nu toate cele 27 de guverne se vor alătura, va trebui să începem cu câteva', a subliniat Schaueble, care se opune totodată repatrierii unor atribuţii dinspre instituţiile europene către statele naţionale, el invocând faptul că ar fi nevoie de 'schimbări complicate ale tratatelor, ceea ce necesită unanimitate'.

Citește și: A donat spermă în timpul facultății, iar acum își numără copiii: La câți a ajuns

În aceeaşi linie s-a înscris şi propunerea lansată de preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, care a sugerat înlocuirea actualei Comisii Europene cu un guvern european autentic, controlat de un parlament bicameral, în care una dintre camere ar urma să fie alcătuită din reprezentanţii statelor membre.

Referitor la această ultimă propunere, purtătorul de cuvânt al lui Merkel a amintit că şefa guvernului de la Berlin a respins o revizuire a tratatelor europene şi ea susţine că într-o primă fază după referendumul britanic nu trebuie pusă în discuţie structura UE, ci să se amelioreze funcţionarea blocului comunitar prin măsuri la capitole concrete, precum criza refugiaţilor, combatarea terorismului, creşterea economică sau şomajul în rândul tinerilor.

Citește și: În acest restaurant se intră doar DEZBRĂCAT: Unde se află localul

În schimb, liderul social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, a cerut deschis încetarea politicii de austeritate în Europa şi l-a criticat pe Schaueble pentru susţinerea acestei politici. 'Cu o UE divizată, nu putem construi un viitor comun', a indicat Sigmar Gabriel, el propunând ca, în locul ameninţărilor, statele care au făcut reforme să fie răsplătite cu resurse ce ar putea fi investite în educaţie şi cercetare.

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin a evitat să comenteze sugestiile liderului social-democrat, amintind doar afirmaţiile Angelei Merkel, care a spus că după Brexit vor apărea numeroase propuneri, unele 'diametral opuse', şi s-a declarat alături de 'toţi cei care vor ajuta cele 27 de state să iasă împreună din criza' provocată de ieşirea Marii Britanii din UE şi să oprească forţele centrifuge care există în interiorul blocului comunitar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cafeneaua unde cafeaua e servită cu o partidă de sex oral

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.