Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Distribuirea defectuoasă a vaccinurilor COVID-19 inclusă în testele de stres pentru băncile europene

test covid-19 coronavirus testare

Distribuirea defectuoasă a vaccinurilor COVID-19 şi restricţiile prelungite impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus au afectat semnificativ economia şi de aceea vor fi incluse în testele de stres derulate anul acesta în rândul principalilor creditori din UE de către Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Conform oficialilor autorităţii de reglementare, este extrem de dură combinarea unor astfel de şocuri teoretice pentru primele 50 de bănci, cum ar fi Deutsche Bank, UniCredit şi Santander, şi care ar acoperi 70% din activele bancare totale din UE.

"Nu este o încercare de a face predicţii privind evoluţia pandemiei, ci dă posibilitatea unei varietăţi de posibile rezultate negative, de exemplu referitoare la distribuţia ineficientă a vaccinurilor sau procesul de mutaţie a virusului", se arată în comunicatul EBA.

Lansarea, vineri, a testelor de stres, vine în într-un moment în care Comisia Europeană are divergenţe cu grupurile farmaceutice privind livrările insuficiente de vaccinuri.

Vaccinarea este văzută ca fiind crucială pentru încheierea restricţiilor şi revenirea creşterii economice, dar UE este în urma Israelului, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Testele de stres verifică dacă băncile au suficient capital pentru a face faţă şocurilor. Testele au fost amânate anul trecut pentru a permite băncilor să menţină fluxul de creditare în timpul pandemiei.

Sunt primele teste care nu includ băncile britanice, iar rezultatele vor fi publicate în iulie.

Testele prevăd o scădere a activităţii economice de 3,6% în perioada 2020 - 2023, iar rata şomajului ar urma să urce cu 4,7 puncte procentuale. Scenariul indică o scădere cu 16,1% a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi cu 31,2% a preţurilor la proprietăţile imobiliare comerciale, deoarece mulţi oameni lucrează de acasă.

Joi, BCE a avertizat că retragerea bruscă a măsurilor de stimulare ar putea provoca o nouă criză, care va afecta companiile şi băncile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.