Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dividendele crizei. Băncile din România au început să convoace AGA pentru aprobarea dividendelor

universulargesean.ro
dividende

Dividendele crizei. Băncile din România au început să convoace AGA pentru aprobarea dividendelor pentru acţionari, imediat ce BNR a ridicat restricţiile. BCR dă acţionarilor peste 800 mil. lei, iar Raiffeisen 742 mil. lei.

BCR, a doua cea mai mare bancă din România, şi Raiffeisen Bank, a cincea instituţie de credit după active, ambele controlate de grupuri bancare austriece, au convocat acţionarii să aprobe valoarea dividendelor, la scurt timp după ce BNR a ridicat restricţiile puse în contextul pandemiei COVID-19. Iar BRD, a treia bancă din sistem, controlată de grupul francez Société Générale urmează să facă un pas similar în perioadă următoare şi să convoace AGA, după ce propunerea de dividende primeşte aprobarea Consiliului de Administraţie, potrivit ZF preluat de mediafax.

Acţionarii BCR urmeză să aprobe dividende de 800,15 mil. lei, în timp ce în cazul Raiffeisen Bank suma alocată pentru dividende se apropie de 742 mil. lei. Banca Transilvania, liderul pieţei bancare locale, a plătit deja acţionarilor dividende de 500 mil. lei. Băncile din România, unele controlate de grupuri financiare străine din ţări precum Austria, Franţa, Italia, Olanda sau Grecia, au primit în a doua jumătate a lunii octombrie din acest an undă verde de la BNR să plătească dividende către acţionari, după pauza din ultimii aproape doi ani impusă de efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID-19.

„Supunem preaprobării în Comitetul Executiv şi în Consiliul de Supraveghere şi a aprobării de către Adunarea Generală a Acţionarilor următoarea propunere: - plata dividendelor în sumă de 800.146.928 lei, până cel tarziu la 31.12.2021. BNR a fost informată prin scrisoarea nr. 191 din data de 20.09.2021 de intenţia de distribuire a dividendelor în trimestrul IV al anului 2021, aşa cum a fost menţionat mai sus“, se menţionează într-un document publicat de BCR.

În iunie 2021, BCR, controlată de grupul austriac Erste, a distribuit doar o parte din dividendele potenţiale planificate, şi anume suma de 71.778.664 lei, reprezentând nivelul maxim aprobat de reglementările BNR în vigoare la acea dată. Diferenţa până la totalul dividendelor planificate în concordanţă cu strategia de capital, în valoare de 800.146.928 lei, a fost menţinută în rezultatul reportat.

Din profitul BCR din 2019 rata de distribuire pentru dividende este de 50%, respectiv 325,95 mil. lei, iar din câştigul din 2020 rata de distribuire este de 70%, respectiv 545,97 mil. lei.

BCR a raportat pentru anul 2020 la nivel individual un profit net de 779,96 mil. lei. Banca controlată de grupul austriac Erste a anunţat din primăvară menţinerea intenţiei de a distribui dividende atunci când restricţiile vor expira, aceste decizii urmând să facă obiectul unei aprobări a AGA separate.

În cazul Raiffeisen Bank România, con­trolată de grupul austriac cu acelaşi nume, directoratul propune Adunării Ge­nerale Ordinare a Acţionarilor distribui­rea de dividende pentru exerciţiile financiare 2019 şi 2020 în sumă totală brută de 741,96 mil. lei. Aceasta corespunde unui dividend brut total în sumă de 61.830 lei/acţiune.

„Având în vedere încetarea aplica­bilităţii recomandării Băncii Naţio­nale a Ro­mâniei cu privire la nedistribuirea de divi­dende, Directoratul Raiffeisen Bank S.A. propune Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor distribuirea de dividende afe­rente exerciţiului financiar 2019 în sumă brută de 468.000.000 lei (ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă de 39.000 lei/acţiune) şi, respectiv, dividende aferente exerciţiului financiar 2020 în sumă brută de 273.960.000 lei (ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă brută de 22.830 lei/acţiune)“, se arată în Raportul Raiffei­sen privind propunerea de distribuirea de dividende din profitul aferent exerciţiilor financiare 2019 şi 2020.

Raiffeisen Bank nu a acordat în 2020 dividende din câştigul din 2019, răzgândindu-se, dar în primăvara acestui an a decis în cadrul AGA ca din profitului obţinut în 2020, de peste 644,1 mil. lei, suma de 48 mil. lei să fie distribuită sub forma de dividende (reprezentând 7,45% din câştigul din 2020), şi diferenţa de peste 596,1 mil. lei să fie inclusă în rezultatul reportat. Însă, Raiffeisen anunţa din primăvară intenţia de a suplimenta dividendele când expiră restricţiile.

Pe de altă parte, acţionarii Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, au aprobat deja distribuirea dividendelor totalizând 500 mil. lei, în numerar din profitul anului 2020, precum şi din rezervele aferente altor ani, astfel: suma de 74.245.723 lei din rezervele de profit net aferente anilor precedenţi (an 2019), precum şi suma de 425.754.277 lei din rezervele de profit net aferente anului 2020. Astfel suma totală de 500 milioane de lei urma să fie acordată ca dividende în numerar acţionarilor Băncii Transilvania, dividendul brut/acţiune fiind stabilit peste 0,079 lei. Banca Transilvania a raportat pentru 2020 un profit consistent, de circa 1,2 mld. lei, cel mai mare din piaţa bancară locală.

BRD, a treia bancă din sistem, controlată de grupul francez Societe Generale urmează să facă un pas similar în perioadă următoare şi să convoace AGA, după ce propunerea de dividende primeşte aprobarea Consiliului de administraţie.

După ce în 2020 BRD-SocGen nu a mai acordat în cele din urmă dividende din câştigul din 2019, pentru 2021 BRD îşi propusese în primăvară să acorde din nou dividende, decizia de a împărţi cu acţionarii o parte din câştig primind acordul consiliului de administraţie şi al acţionarilor. Conducerea băncii româneşti cu capital francez a decis atunci să aloce acţionarilor un dividend brut de 0,0749 lei/acţiune. Astfel, BRD anunţa anterior că vrea să-şi recompenseze investitorii cu 52,2 mil. lei din profitul pe 2020, echivalentul unei rate de repartizare de 5,5%.

Rămâne de văzut când va convoca BRD o nouă reunire a AGA pentru suplimentarea dividendelor pentru acţionari şi cât va fi valoarea dividendelor.

BRD a reuşit să obţină în 2020 un profit net de 951,5 mil. lei, în scădere cu 37,7% faţă de rezultatul din 2019. Înainte de a veni recomandarea BNR de a nu fi acordate dividende în 2020, pentru câştigurile din 2019, BRD convocase acţionarii pentru a le propune cele mai mari dividende de pe piaţa locală, în sumă de 1,14 mld. lei, însă ulterior s-a răzgândit şi nu a mai acordat dividende.

Primele trei bănci în topul după active - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au fost pe podium şi în topul celor mai profitabile bănci în ultimii ani.

În ceea ce priveşte, UniCredit Bank, controlată de grupul italian cu acelaşi nume, a decis în primăvara cestui an că pentru anul financiar 2020, nu se plătesc dividende, iar profitul aferent anului trecut, de 403,66 mil. lei a fost repartizat către constituirea unei rezerve de aproape 40 mil. lei, iar valoarea de 363,7 mil. lei rămasă din profitul net urma să fie reinvestită pentru majorarea bazei de capital şi a ratei de solvabilitate a băncii. Grupul italian UniCredit a raportat pentru anul 2020 un profit net de 94 mil. euro (454,7 mil. lei) din operaţiunile din România, în scădere cu 28,7% faţă de câştigul din 2019, potrivit rezultatelor financiare anunţate la Milano. Pe piaţa locală UniCredit ocupa anul trecut locul şase în topul celor mai profitabile bănci mari. În 2020 UniCredit s-a răzgândit şi nu a mai alocat dividende din profitul din 2019, după ce anterior conducerea UniCredit decisese ca cea mai mare parte din profitul obţinut în 2019, respectiv 448,8 mil. lei (78% din profit), să fie distribuită sub formă de dividende pentru acţionari.

Însă, deşi este supralichidă, UniCredit România a anunţat recent că va emite în decembrie obligaţiuni de 110 mil. euro (540 mil. lei), cu o dobândă de 2,31%, pe care o va plăti băncii-mamă UC SpA din Italia, care este investitorul emisiunii. Aceste obligaţiuni sunt de tip senior nepreferenţiale, negarantate, cu clauză de răscumpărare la 5 ani, cu cupon variabil pentru a îndeplini cerinţele minime de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL), potrivit explicaţiilor UniCredit.

În 2020, anul izbucnirii pandemiei, unele dintre băncile mari care se pregăteau să dea acţionarilor dividende din profiturile mari obţinute în 2019 au revenit asupra deciziilor şi s-au răzgândit, la recomandarea BNR, având în vedere şi impactul nefavorabil al crizei coronavirusului asupra economiei, şi au decis să folosească mare parte din profituri pentru consolidarea fondurilor proprii şi pentru investiţii. Şi în 2021 a continuat limitarea privind distribuirea dividendelor aferente câştigurilor din 2020 sau 2019, iar băncile au putut să aloce cel mult 15% din câştigurile cumulate pe cei doi ani pentru dividende.

În luna octombrie din acest an, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care face parte şi BNR, a decis să nu prelungească recomandările privind restricţiile legate de distribuirea de dividende de către bănci pe durata pandemiei de COVID-19, având în vedere nivelul consistent al rezervelor de capital şi poziţia similară anunţată în iulie de Banca Centrală Europeană (BCE). ÑLuând în considerare nivelul consistent al rezervelor de capital şi perspectivele operaţiunilor de distribuire de dividende în cazul instituţiilor de credit din România, este considerată oportună o revenire la o abordare de tip microprudenţial în ceea ce priveşte evaluarea adecvării capitalului şi a planurilor de distribuire de dividende. O astfel de abordare este susţinută şi de faptul că numărul instituţiilor de credit vizate este unul redus, iar diferenţele existente în situaţia financiară şi prudenţială a băncilor sunt importante, astfel încât o abordare de tip microprudenţial ar putea fi mai eficientă în contextul actual“, se arată în comunicatul CNSM.

BNR a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende în anul 2020 din profiturile obţinute anterior, urmând şi recomandările europene ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi ale Autorităţii Bancare Europene (ABE), iar restricţiile privind distribuirea dividendelor de către bănci, aplicate la nivel european în anul pandemic 2020, au fost prelungite şi în 2021, până la data de 30 septembrie 2021.

BNR a transmis această recomandare către bănci, nuanţând că dacă instituţiile de credit sunt profitabile şi au capitalizare solidă, acestea pot notifica BNR cu privire la intenţia de a distribui dividende, dar în limita a 15% din profitul cumulat pentru anii 2019 şi 2020, şi nu mai mult de 20 de puncte de bază din capitalurile proprii.

Astfel, o proporţie însemnată a profitului băncilor a fost reţinută în capital şi a contribuit la îmbunătăţirea solvabilităţii sectorului bancar, care a urcat spre 25% la final de 2020.

Şi în anii de criză economică izbucnită în urmă cu mai bine de un deceniu acţionarii băncilor nu au prea văzut dividende fie pentru că instituţiile de credit înregistrau pierderi, fie pentru că profitul era folosit la consolidarea capitalului şi continuarea dezvoltării strategiilor de afaceri.

Întregul sistem bancar românesc, format din 34 de bănci, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 5,14 mld. lei. Profitul net al sistemului bancar a scăzut în 2020 cu circa 19,5% faţă de câştigul din 2019, în condiţiile deteriorării mediului macroeconomic, în contextul pandemiei de COVID-19, care a impus constituirea unor provizioane mai mari pentru eventuale dificultăţi viitoare ale clienţilor în rambursarea creditelor. În 2019, profitul sistemului bancar a fost de 6,39 mld. lei.

Aproape 60% din numărul total al instituţiilor de credit prezente pe piaţa românească, respectiv 20 de bănci, au fost pe profit în 2020, în timp ce 14 au înregistrat pierderi, potrivit datelor de la BNR. Rezultatul net al instituţiilor de credit cu profit a totalizat 5,4 mld. lei, în timp ce pierderile cumulate nete ale băncilor care au încheiat anul 2020 pe minus au fost de 268,7 mil. lei, potrivit datelor transmise de† BNR la solicitarea ZF.

În 2019 un număr de 23 de bănci au fost profitabile, înregistrând câştiguri cumulate de 7,2 mld. lei, în timp ce 11 înregistrau pierderi cumulate de 915,3 mil. lei.

ZF a scris în luna martie 2020 că profiturile consistente obţinute de cele mai mari bănci de pe piaţa românească în 2019 le-au încurajat să programeze discutarea în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor a acordării unor dividende importante pentru acţionari, ca şi în 2019, cuprinse între 37% şi 78% din câştiguri, după cum reieşea din datele anunţate până atunci. Ulterior, a venit recomandarea entităţilor financiare europene şi a BNR, iar băncile s-au răzgândit şi nu au mai dat dividende în 2020.

La finele lunii martie 2020, Banca Centrală Europeană le-a recomandat băncilor din zona euro să amâne plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni până, cel mai devreme, la începutul lunii octombrie 2020. Şi BNR le-a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende în anul 2020. Ulterior, recomandările s-au prelungit.

Dar în vara lui 2021, mai exact n luna iulie 2021, Banca Centrală Europeană a anunţat că a decis să nu extindă după data de 30 septembrie 2021 recomandarea referitoare la restricţiile privind distribuirea de dividende.

Această decizie a fost adoptată ulterior publicării în data de 30 iunie 2021 a rezultatelor exerciţiului de testare la stres, din care a reieşit că sectorul bancar european are rezerve suficiente de capital pentru a face faţă unor şocuri adverse.

De asemenea, Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) a adoptat o poziţie similară şi a decis neprelungirea termenului de aplicare a Recomandării CERS/2020/15 în şedinţa Consiliului general al CERS din 23 septembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.